Brugse Mettn: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Filibertus (discuusjeblad | bydroagn)
k bitje brugser gemakt
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
{{plat|Brugs}}
 
Den 18ste meie 1302 woaren der de '''Brugse Mett'n''' in [[Brugge]]. De Bruggeliengen kwoamenkwamen in ipstand tegen de Fransche keunink en vermôorddenvermôorddegen dien nacht 1500 FranseFransmans en Leliaards. Da was de directe anleidienge vo de [[Guld'nspoornslag]] ip [[11 juli]] in [[Kortrik]].
 
==Inleidienge==
 
In ’t vôorjoar van [[1302]] begost hèèlhéél Vloanderen stilan in ipstand te kommen tegen de FranseFranschen keunink [[Filips de Schone]]. IpDen tweeden [[2 april]] kwâmen de [[Gent | GenseGentsche]] ambachten in ipstand tegen de pôorters die moestenmosten vluchten in ’t GravenstèènGravensteen.
<p>
Begin meie was Willem van Gullik, klèènzeunekleenzeune van [[Gwijde van Dampierre]], de VlamseVlamsche Graaf die nog oltid in Frankriek gevang’n zat, in [[Brugge]] angekomen wowoar dat ie em verènigde me [[Pieter de Coninck]], anvoerder van de Brugse ipstandeliengen. Ze trokken èèstéést no [[Siesele]] en [[Moale]]. UnE'n groeptjegroeptjie oender leidinge van [[Jan Breydel]] en den [[tempeliers | tempelier]] Willem van Boenhem veroverde ’t kastèèlkasteel van Moale en slachtteslachttege ’t FranseFrans garnizoen die do gelegerd waslaag volledig afof.
<p>
Da begost de Franse keunink ollemolle zwoar ip zunz'n eupensistèm te werken en dorom liet ie in hèèlheel [[Vrankrik|Frankriek]] iederèèniedereen iproepen vovor uneen leger te formerenmaken, oender de leidinge van [[Robert van Artois]].
Oendertussen trokttrok de FranseFransche landvoogd, [[Jacques de Châtillon]], met uneen leger van 800 gepanserdeman rutersgepanserd peirdevolk en 300 voetsoldoat'nman voetvolk no Brugge. De Bruggeliengen kregenwieren schrikbenouwd en begosten met em t’ oenderandelen en kosten azo verkriegenbekommen dan de tegenstanders van de keunink de stad mochten verloaten.
<p>
 
==Den 18ste meie 1302==
 
In deden vroegevroegen nuchtenduchtend van de [[18 meie|18ste meie]] 1302 droengen de déédié die deden dag dervôorentervôoren Brugge verloat'n aan de stad were binnen. Ze wèrdenwieren doabiedobie golpenholpen deur de simpatiesanten die achtergebleven woaren. OveroalOverol in de stad wèrdenwieren de FranseFransche en under medestanderssupporters angevollen en vermôord, dikwils bistbinst dan ze nog in under bedde lagen. Wien dadatter under striedkreet en wachtwoord ‘Schild en Vriend’ nie kostkostege utspreken, wierd oeneroepelikzoender pardon de kele overgesneen. InOl te totaalgoare wèrdenwieren binahoast 1500 FranseFransmans en Leliaards (name voavo de keuningsgezinde partieë) utgemôord. JaccquesJacques de Châttillon kost mo zuste ut de stad oentsnappenvluchten.
<p>
Vo de Bruggeliengen was ’t dudelikzo kloar of pompewoater da de Franse keunink un dergelikezo'n vernederienge nie oengestraft gieng loaten. DoaromDorom brochten ôokze ziender uneen leger upip de bèènbeen, da wier angevuld me ridders en milities van andere dèlendelen van Vloandern, upwoarmee da ze den elfsten [[11]] van [[juli]] in de [[Guld'nspoornslag]] 't Franse leger versloegversloegen.
 
==De name Brugse Mett'n==
 
De name '''Brugse Mett'n''' en hen ze mo in de 19ste êeuwe utgevoenden (noarip analogieë't voorbild van de ‘Sicilioanse Vespers’ osols wanneer da de FranseFransche in 1282 in Palermo utgemoard geworden zienwieren). De istoricischrievers van dien tied spraken van de ‘Goeie Vriedag’ van Brugge.
 
==Schild en Vriend?==
D'r is recentelik nog een andere theorie opgedookn voevo 't wachtwôord "Schild en Vriend". Sommigte historici bewèrn dat de striedkretedat eigentlik wosmost zien: '''s Gilden vriend'' (vriend van de gilde). Me woaren d'er miender nie bie, zo wien got het ooit juuste weten?
 
[[Categorie: Middelêeuwen]]