Brugse Mettn: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Filibertus (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
{{plat|Brugs}}
 
Den 18ste meie 1302 woaren der de '''Brugse Mett'n''' in [[Brugge]]. De Bruggeliengen kwamen in ipstand tegen de Fransche keunink en vermôorddegen dien nacht 1500 Fransmans en LeliaardsLelioords. Da was de't directe anleidiengevoorspil vo de [[Guld'nspoornslag]] ip [[11 juli]] in [[Kortrik]].
 
==Inleidienge==
 
In ’tden vôorjoaruutkommen van [[1302]] begost héél Vloanderen stilan in ipstand te kommen tegen deden Franschen keunink [[Filips de Schone]]. Den tweeden [[ april]] kwâmen de [[Gent | Gentsche]] ambachten in ipstand tegen de pôorters die mosten vluchten in ’t Gravensteen.
<p>
Begin meie was Willem van Gullik, kleenzeune van [[Gwijde van Dampierre]], de Vlamsche Graaf die nog oltid in Frankriek gevang’nin den bak zat, in [[Brugge]] angekomen woar dat ie em verènigde't hope sloeg me [[Pieter de Coninck]], anvoerder van de Brugse ipstandeliengen. Ze goengen èèst no [[Siesele]] en [[Moale]]. E'nE groeptjie oender leidinge van [[Jan Breydel]] en den [[tempeliers | tempelier]] Willem van Boenhem veroverdege ’t kasteel van Moale en slachttege ’t Frans garnizoen die do laag volledig of.
<p>
Da begost de Franse keunink ollemolle zwoar ip z'n sistèm te werken en dorom liet ie in heel [[Vrankrik|Frankriek]] iedereen iproepen vor een leger te maken, oender de leidinge van [[Robert van Artois]].
Regel 15:
==Den 18ste meie 1302==
 
In den vroegen uchtend van deden [[18 meie|18ste meie]] 1302 droengen de dié die den dag tervôoren Brugge verloat'n aan de stad were binnen. Ze wieren dobie holpengholpen deur de simpatiesanten die achtergebleven woaren. Overol in de stad wieren de Fransche en under supporters angevollen en vermôord, dikwilsdikkers binst dan ze nog in under bedde lagen. Wien datter under wachtwoord ‘Schild en Vriend’ nie kostege utspreken, wierd zoender pardon de kele overgesneen. Ol te goare wieren d'r hoast 1500 Fransmans en LeliaardsLelioords (name vo de keuningsgezinde partieë) utgemôord. Jacques de Châttillon kostkostege mo zuste ut de stad vluchten.
<p>
Vo de Bruggeliengen was ’t zo kloar of pompewoater da de Franse keunink zo'n vernederienge nie oengestraft gieng loaten. Dorom brochten ze een leger ip de been, da wier angevuld mè ridders en milities van andere delen van Vloandern, woarmee da ze den elfsten [[11]] van [[juli]] in de [[Guld'nspoornslag]] 't Franse leger versloegen.
Regel 21:
==De name Brugse Mett'n==
 
De name '''Brugse Mett'n''' en hen ze mo in de 19ste êeuwe utgevoenden (ip 't voorbild van de ‘Sicilioanse Vespers’ ols wanneer da de Fransche in 1282 in Palermo utgemoard wieren). De schrievers van dienden tied zelve spraken van de ‘Goeie‘Goe Vriedag’ van Brugge.
 
==Schild en Vriend?==
D'r is recenteliknie lange geleen nog een andere theorie opgedookn vo 't wachtwôord "Schild en Vriend". Sommigte bewèrn dat dat eigentlik most zien: '''s Gilden vriend'' (vriend van de gilde). Me woaren d'er miender nie bie, zo wien got het ooit juuste weten?
 
[[Categorie: Middelêeuwen]]