Brugse Mettn: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Filibertus (discuusjeblad | bydroagn)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
{{plat|Brugs}}
 
Den 18ste meie 1302 woaren der de '''Brugse Mett'n''' in [[Brugge]]. De Bruggeliengen kwamen in ipstand tegen de Fransche keunink en vermôorddegen dien nacht 1500 Fransmans en LelioordsLelioars. Da was d't voorspilaanleidinge vo de [[Guld'nspoornslag]] ip [[11 juli]] in [[Kortrik]].
 
==Inleidienge==
 
In den't uutkommenvôorjoar van [[1302]] begost héél Vloanderen stilan in ipstand te kommen tegen dende FranschenFransche keunink [[Filips de Schone]]. Den tweeden [[ april]] kwâmen de [[Gent | Gentsche]] ambachten in ipstand tegen de pôorters die mosten vluchten in ’t Gravensteen.
<p>
Begin meie was Willem van Gullik, kleenzeune van [[Gwijde van Dampierre]], de Vlamsche Graaf die nog oltid in Frankriek in den bakgevang'n zat, in [[Brugge]] angekomen woar dat ie em 't hopeope sloeg mè [[Pieter de Coninck]], anvoerder van de Brugse ipstandeliengen. Ze goengen èèst no [[Siesele]] en [[Moale]]. 'E groeptjie oender leidinge van [[Jan Breydel]] en den [[tempeliers | tempelier]] Willem van Boenhem veroverdege ’t kasteel van Moale en slachttege ’t Frans garnizoen die do laag volledig of.
<p>
Da begost de Franse keunink ollemolle zwoar ip z'n sistèm te werken en dorom liet ie in heel [[Vrankrik|Frankriek]] iedereen iproepen vor een leger te maken, oender de leidinge van [[Robert van Artois]].
Regel 15:
==Den 18ste meie 1302==
 
In den vroegen uchtend van den [[18 meie|18ste meie]] 1302 droengen de dié die den dag tervôoren Brugge verloat'n aan de stad were binnen. Ze wieren dobie gholpenholpen deur de simpatiesanten die achtergebleven woaren. Overol in de stad wieren de Fransche en under supporters angevollen en vermôord, dikkers binst dan ze nog in under bedde lagen. Wien datter under wachtwoord ‘Schild en Vriend’ nie kostege utspreken, wierd zoender pardonpardong de kele overgesneen. Ol te goare wieren d'r hoastoast 1500 Fransmans en LelioordsLelioars (name vo de keuningsgezinde partieë) utgemôord. Jacques de Châttillon kostege mo zuste ut de stad vluchten.
<p>
Vo de Bruggeliengen was ’t zo kloar of pompewoater da de Franse keunink zo'n vernederienge nie oengestraft gieng loaten. Dorom brochten ze een leger ip de been, da wier angevuld mè ridders en milities van andere delen van Vloandern, woarmee da ze den elfsten [[11]] van [[juli]] in de [[Guld'nspoornslag]] 't Franse leger versloegen.
Regel 21:
==De name Brugse Mett'n==
 
De name '''Brugse Mett'n''' enun henen ze mo in de 19ste êeuwe utgevoendenûtgevoenden (ip 't voorbild van de ‘Sicilioanse Vespers’ ols wanneer da de Fransche in 1282 in Palermo utgemoardûtgemoard wieren). De schrievers van den tied zelve spraken van de ‘Goe‘Goeie Vriedag’ van Brugge.
 
==Schild en Vriend?==