Kroaizje: verschil tussen versies

4 bytes toegevoegd ,  13 jaar geleden
k
sv 1.1a
k (robot Erbij: ja:勇気)
k (sv 1.1a)
De '''kroaizje''' of '''koeroazje''' es iets dajje nôdig eit oaje allêne of biekansbykans allêne iet lastigs moe doen terbinst datter olle sôorten van tegenwerkienge es. Kroaizje is êen van de vier kardinoale deugden, en psychologisch kenmerk en en karaktertrek. Het is de meugelikhiemeugelykhie de confrontoatie met lichoamelijke pine, tegenslag en levensbedreiging, onzekerhie en intimidoatie an te nemen en te deurstoan. Soms ester onderschid gemakt tussen lichoamelikelichoamelyke kroaizje en morele kroaizje.
 
Kroaizje of moed eije dus nôdig vô en bizondre grôte en lange inspannienge te doen, vô en indernisse te nemen woa dajje schrikkelijk tegen ipzie of vô iets te beginn da schier onmeugelikonmeugelyk es vô te lukken.
 
Kroaizje komt van 't Franske "courage".
 
Er zin der die peizen da dadde en typische eigenschap is van de West-Vloamiengen (zie bronnen): nie vele zeggen moa veel kroaizje. Doardeure zinderzynder allesins vele West-Vloamiengen en [[FlandrienFlandryn|FlandriensFlandryns]] beroemd gekomn.
 
[[ImageOfbeeldienge:Luca Giordano 003.jpg|thumb|250px|De kroaizje wordt geëerd met een lauwerkranse]]
 
==Deugd==
Kroaizje eit betrekkienge ip de angst en dreigienge in de toekomst, maar vôorol ip 't heden. Kroaizje bestoat vôoral in 't heden, het mêest nabieë roakpunt met de noaste toekomste, stante pede. De wille om in de toekomste courageus te zin of in het verleden courageus te zin gewist es veelêer denkbildig en laf.
 
Kroaizje is individueel en persôonlikpersôonlyk. Het is gêen geweten maar een besluut, gêen gedacht moar ne doad. Kroaizje es soms een zoake van wils - of gêesteskracht genoemd, 't streven blie te zin en wel te doene tegenover d'indernissen, die tallôos zin (zie o.a. Spinoza).
 
Debdien die vecht met de kroaizje van de wanôpe, doet dadde uut colère of hoat, omdat 't moet, omdat het tegenoverdêel lafhie zou zin, omwille van de schônehie & het ethische.
9.889

bewerkingen