Illig Bloed: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Endriek (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
k sv 1.1a
Regel 1:
{{plat|Brugs}}
't '''Illig bloed''' es e relikwieërelykwieë in [[Brugge]].
[[Ofbeeldienge:DiederiekvandenElzas.jpg|thumb|250px|Diederiek van den Elzas in de gevel van d'Illige Bloedkapelle]]
Deurda [[Brugge]] in de middelêeuwn zo’n importente stad was, zien der do stiefstyf veel relikwie’nrelykwie’n binnen gekommen. Eènen doavan is, volgens 't volksgeloof, ’t bloed van [[Jezus van Nazareth]]. De kapelle woar dat die relikwierelykwie bewoard wordt is nateurlijk een antrrekkienge vo de oendertduzende toeristen, mo 't is toch ook nog oltiedoltyd een platse van volksdevotie.
<p>
Volgens dasse zeggen eet [[Diederik van den Elzas]], graaf van Vlaan'dren, ’t Illig Bloed in 1150 meegebrocht uut ’t Illig land. Je zoet da van ze schonbroere, keunink Boudewijn III van Jeruzalem, gekregen en.
 
T'er zien d'er pertang die eerder peinzen da de relikwierelykwie van ’t Illig Bloed e cadeau was van [[Boudewijn IX]]. Dat was de Vlamsche graaf die ip de 16ste meie 1204, achter de vierde [[kruustocht]], keizerkeYzer van Constantinopel gekroand wierd. In Constantinopel aan ze stiefstyf vele relikwiesrelykwies die te maken aan mè Christus en die ol 't hope lagen in 't palees van de keizerekeYzere. De maniere woarup da de koker in bergkristol geslepen is, wiest er ip da tie van Constantinopel komt.
Diederik van den Elzas zoe wel de Sint-Basiliuskerk laten bouw'n èn ip [[de Burg]] woar da nu [[d'Illig Bloedkapelle]] is.
<p>
De reliekwieërelykwieë word nog olle vriedagevrydage en zundage getoogd in d' Illig Bloedkapelle. En nateurliknateurlyk is ’t er olle joare met groten tralala d' [[Illig Bloeprocessie]].
<p>
Ipmerkinge: ôok in [[Vormezêle]] ist er een relikwieërelykwieë van ’t Illig Bloed.
Jamo, zeggen de Bruggeliengen, is da wel een echten?