Adela van Mêesn: verschil tussen versies

3 bytes verwijderd ,  13 jaar geleden
k
sv 1.1a
(+ template)
k (sv 1.1a)
{{plat|Mêesns}}
 
'''Adela van Mêesn''' (° [[VrankriekVrankryk]] [[1009]] - [[Mêesn]] [[8 januoari]] [[1079]]), oek gekend liklyk Adela va VrankrikVrankryk of Adela Capet. Adela wos e dochter van Robert II, e keunienk va [[VrankrikVrankryk]], en Constance van Arles.
 
== Neur leevn ==
 
== De legende van Adela ==
Toen da Adela in Mêesn kwam weun, krêeg ze van Willem van Mêesn, patriarch van Jeruzalem, e stiktje out van 't kruus woa da [[Jezus van Nazareth]] a gestorven wos. Op e nacht krêeg Adela e visioen. E vrouwe vroeg neur om e procesje te doen mè die relikwierelykwie. Adela stoeg op en ze voenk e rôon droad op 't altaar in de kerke. Op neur kniejn en elleboogn voogde ze dien droad, en neur volgeliengn markeernde de route da ze dèi. Da wos 't begun van 'n Grôotn Kêer, e processje die nu nog ossan in Mêesn bestoat. Ze begunt op 'n dag van de Eilige KruusvereffiengKruusvereffyng (14 september) en deurt neegn doagn.
 
== Achter neurn dôod ==
Adela is loater van tiedtyd zoalig verkloard. Neurn fêestdag volt op [[24 februoari]]. Oender de Sint-Nikloajkerke in Mêesn, in de Romaanse crypte, legt er e gedenkploate ter êre van Adela.
 
[[Categorie: Mêesn|van Mêesn Adela]]
9.889

bewerkingen