Beeldnstorm: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
+ ro
Foroa (discuusjeblad | bydroagn)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
[[Ofbeeldienge:Beeldenstorm.jpg|thumb]]
De '''beeld’nstormbeeldnstorm''' was de bewegienge van de [[protestantisme|protestantn]] (mêestol [[calvinisme|calvinist’ncalvinistn]]) die de [[katholicisme|katholykekatholieke]] kerken wilden zuveren deur de beelden, schilderie’nschilderyen en hêel den inboed’linboedl kort en klêne te sloan. Die bewegienge is ontstoan in onze streken en eet em dorachter vôortgezet noa de reste van de Nederlanden.
<p>
De beeld’nstormbeeldnstorm begost up [[10 ogustus]] [[1566]] deur 'n groep pelgrims uut [[OendschoteOndschote]] (nu in Frans-Vloand’renVloandern) die in [[Stêenvôorde]] de Sint-Laurenskapelle bestormden achter dan ze gelusterdgeluusterd aan no de joenge predikant Sebastiaan Matte. Drie dagen loter riept 'n zekr'nzeekrn Jaak de Buijzere in zun preke ip vor ut Sint-Antoniuskloaster in [[Belle]] kort en klène te sloan. Dorachter begosten z'in [[PoperyngePoperienge]]. Den [[15 ogustus|15sten ogustus]] was't den tour voe de reste van [[ West-Vloandern]] an de beurt, en up [[20 ogustus]] [[Antwerp'nAntwerpn]]. Dor aan ze gewacht toeda prins Willem van Oranje (tonne nog trouw an de keunink van Spanje), de stad verloatn aad. In [[Gent]], up [[22 ogustus]], en de beeld’nstormersbeeldnstormers ’t mêeste ambras gemakt.
 
Vanuut Antwerp'nAntwerpn eet de beeld’nstormbeeldnstorm em ton verspreid noar [[Amsterdam]], [[Breda]], [[Den Bosch]], [[Middelburg]], [[Utrecht]] en [[Delft]].
 
[[Categorie: Nieuwn tyd]]