Freinetounderwys: verschil tussen versies

26 bytes verwijderd ,  13 jaar geleden
sv
k ('n beetje meer SV)
(sv)
Et '''Freinetoenderwys''' bazeertbaseert em ip de principes van '''Célestin Freinet''' ([[Gars]], [[15 oktober]] [[1896]] – [[Vence]], [[8 oktober]] [[1966]]).
 
==Oentstoan==
Freinet was in 1913 begost an z’n studies vor oenderwyzer, mor in 1915 wierd ie ipgeropenipgeroopn ols soldoat in den [[Êest'n Weireldoorloge]], wo dat ie in 1916 een schot in z’n loengen kreegkrêeg wodeurewoadeure dat ie loater orlogsinvaliedeoorlogsinvalide verkloard werd.
In 1920 kreegtkrêegt ie z’n benoeminge ols oenderwyzer in e schooltje in Le Bar-sur-Loup in ZudZuud-Frankryk. Deur z’n slichte loengen en omda ze stemme nie zo sterk was, goenkt ie vele me de kienders van ze klasse gongoan wand’lenwandlen in ’t dorp. Azo zaagt ie dan de kienders die in de klasse byna gin intresse aan, bûtenbuutn de klasse ollesôorte vragen steldensteldn en styf curieus woaren no vanolles. Ip den deur begost ie roend die ervoaringe me de kienders te klappenklappn en je zaagt dan ze oltyd mor entoesiaster werden: je liet ze doa roend schryven, en ze mochtenmochtn zelve oenderzoekstjes doen en boekstjes maken.
 
In 1923 kost ie een drukperstje ip de kop tikkentikkn wodanwoa dan ze kienders ton ôok mee kostenkostn werkenwerkn. Freinet begost over z’n ervoaringen met and’reandre oenderwyzers te corresponderen en stilletjesan oentstoend er een Freinetbeweginge. In 1928 verûsdetveruusde 't ie me z’n vrouwe Elise no Saint-Paul wo dat ie in een schooltje in een arbeiderswykearbeiderswyk z’n methode begoste te gebrûkengebruukn. Omdat ie em ôok begost te moeien me de recht’nrechtn van de geweune man, kwaamt er ûtuut bepaald’ oekenoekn kritiek ip z’n maniere van werkenwerkn, zodoanig zelfs dat ie in 1933 oentslegen werd ûtuut et Franse openboar’openboar oenderwys. Mor in 1934 aat ie ol een ûsuus gekocht in Vence dat ie me z’n lèèrlingenlêerlingen toet een schole ommebouwde.
 
Achter de [[Twidde Weireldoorloge]] begost ie mèèrmêer en mèèrmêer succes te krygen: der werden congressen g’organisèrd en Freinet schreeft verschill’ndeverschillnde boekenboekn. Je stierf ip 8 oktob’roktober 1966 en je werd in z’n gebôortedorp Gars begraven, in de nateure wodatwoa dat ie zovele inspirotieinspiroatie ûtuut holdg'old aat.
 
==De principes==
 
De techniekentechniekn en de methoden van Freinet moen der vôren zorgen da:
*d’ervoringend’ervoaringen van de kienders et ûtgangspuntuutgangspunt zyn vo wa dan ze lèrenlêren
*de kienders zelve vôor een zo grôot meugelik stik verantwôordelykverantwôordelik zyn vo d’organisatie van ‘t leven in de klasse
*de kienders lèrenlêren van de ervoringenervoaringen van and’reandre kienders, grôte mensen, enz. Den ipdracht van de lèèroarelêroare is vo dodoa structeur en diepgang in an te briengen.
*d’ipvoedinge in de schooleschole gebeurdgebeurt in een democratisch overleg en in een sfeer van t'ope de diengen doen.
 
==Freinetscholen in West-Vloandern==
 
In West-Vloandern zyn der verschill’ndeverschillnde Freinet-scholen:
 
*[http://www.deboomhut-freinetschool.be De Boomhut] ([[Sint-Andries]]-[[Brugge]])
23.326

bewerkingen