Zwevezêle: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Zwevezele''' is een dêelgemêente van [[Wiengne]]. De middeleeuwse noame van ZwevezeeleZwevezele was 'Sweveseele', minstens van in de 15e êeuw. Ter zinzyn twee parochies: de die van de Platse (Sint Aldegonde) en de die van 'n Hille (Sint Jozef, 1964). In 1965 oad de gemêente 5277 inweuners. Zwevezele fusioneerde in 1976 met Wiengne.
 
==Bezienswoardigeedn==
Den toren van Sint Aldegonde is uut de 15sten êeuw. De reste van de kerke is erbouwd in 1965. HetRoend woapenschildde kerke stoan bedevoartskapelletjes ter êre van ZwevezeleSint-Aldegondis die verwistwordt noarverêerd nenteegn ehkkanker. In 't nôordn van Zwevezele lignliggn de Munck-busnbussn, met oddeoude schône boomn. Nie bekend, toch styf schône.
 
==Bekende Zwevezêelnoars==
* [[Jules Sap]] (1891? -1966), overlevende van den Titanic, wowoa dan ze van zinnezyne noame 'Sop' oan gemoakt. Voardege naarnoar [[Amerika]] om d'r rond Detroit t'elpn in den ôogst van de bêetn. Ter woarn in 't totoal zes Zwevezelnoars op de Titanic oat-ie zonk; ol in de derde klasse. Loater eet ie nog in [[Vrankryk | Vrankrijk]] in de oogstôogst gewerkt, als 'Fransman'.
* [[Willy Vanneste]] (°1944), won in 1967 ne rit in de [[Roende van Vrankryk]] en droeg ter de gelen trui. Won in 1970 de vierdoagse van Dunkerke[[Duunkerke]] en won in 1972 het kampioenschap van Zurich.
* [[Joe Harris]], alias Georges Lisabeth (1943-2003), zanger (Drink rode wijn, Meisjes zeggen gauw, Ik wil een knoopje aan je bloesje zijn, ...), brocht zinnezyne jeugd deure in Zwevezele.
* [[André Vandewiele]] (°1926) kreegkrêeg den 22sten ogustus 2006 het ereburgerschap van Wiengne-Zwevezele woar dat-ie geboorn is en weundege tot in 1951.
 
==Geschiedenisse==
In de joarn tsjestig van de verleen êeuw stond er een motofabrikkemotofabrieke in Zwevezele: Claeys-Flandria.
Ter woarn wokôok twee browwerynbrouweryen in de Lichterveldestroate. Ze browdenbrouwden bier en mohtegen limonoade. Eén van die browwerynbrouweryen, Callewaert, was zinnenzynen tyd verre vorutvoruut. Ulder limonoademerk, 'White Star' hohtoad ten latste van achter den Twède Weireldoorlog nen Ingelsen noame (in plekke van ne Fransen dat ton mode was). Moar: ze oan niet alleneallêne witte, gele en roo (grenadine) moar wokôok lichtgroene limonoade! Eeuwige roem!
 
==Het citoat==
Raymond van het Groenwoud moakte Zwevezele onsterfelykonsterfelik in Vloandern in zijn lidsjeliedje: "Je veux de l'amour" -
"'k Heb gezongen in Aalst, Peutie, Zwevezele, Genoelselderen"
 
==Boek==
André Vandewiele, geschiedenis van Zwevezele (2 deelndêeln).
 
== Gebeurtenissen ==
Joarlikse karnavalstoet in februariefebruari, ingericht deur dorded'orde van de boloetn
 
==Externe koppelienge==