Askoy II: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 3:
Twêe Blanknbergsche zeilfanoatn en fans van Jacques Brel, de broers Staf en Piet Wittevrongel, en 't plan ipgevat van z'n gestrand zeiljacht te bergen en te restaureren. Z'en doavôren de VZW "Save Askoy II" ipgericht. De zwoar beschoadigde bôot ligt nu vlak by de [[Nieuw-Zêeland| Nieuw-Zêelandsche]] kust, gedêeltelik in dryfzand, dus da belooft nie gemakkelik te wordn.
 
De broers en Jacques Brel lêren kennen omdat 'n in 1974 in de zeilmoakery van de Wittevrongels in [[Blanknberge]] zeilen besteld et vo zyn jacht en j'et doar ook zeillessn gevolgd. Ip 28 juli 1974 is 'n vanuut [[Antwerpn]] vertrokkn ip weireldreize. Een joar loater, by de deurtocht van 't Panama Kanoal[[Panamakanoal]] ip 15 ogustus 1975, enzoend de WittevrongelsBrel een koarte vannoa Brelde oentvangenWittevrongels woarip dat 'n schrêef: "Alles is OK en me goan goed voruut".
 
Maddly Bamy, de latste levensgezellinne van Brel die met em meevoarde, steunt et project van de broers om de Askoy II een twidde leven te geevn. Z'In september 2006 is ze noa Blanknberge gekommn en et ze blommen bevestigd an de gedenkploate van Jacques Brel oender de viertorre.
 
==Geschiedenisse==
De bôot (20 m lank, 5 m brêed en 40 ton) is in 1960 gebouwd deur de Antwerpsche scheepswerven Van de Voorde in ipdracht van den architect Hugo Van Kuyck. In de joaren 70 krêeg Jacques Brel de zeilmicrobe te pakkn en in 1974 kwam 'n noar Antwerpn en wierd smôorverliefd ip den Askoy II. J' et em ton ook gekocht vo z'n weireldreize. Een joar vo dat 'n stierf et 'n z'n zeiljacht were verkocht. Achter een poar kêren van eigenoare te zyn veranderd is de bôot serieus beschoadigd in een zwoare storm en uutendelik gestrand.
==Externe koppeliengen==
*[http://www.askoyii.be Save AskoyII]
*[http://www.askoyii.be/askoy_movie_FR3_MP.htm Filmtje over Jacques Brel ip de Askoy II]
*[http://www.askoy!!.be/askoy_movie_verslag2005_mp.htm Reisverslag van de broers Wittevrongel in 2005]