Slag by Nieuwpoorte: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
De '''Slag by Nieuwpoorte''' wos e directe confrontoasje tusschn d'Ollanders en de Spoanjoardn in [[1600]] da bepoalend eit gewist vo de voddere betrekkiengn tusschn de upstandige [[Noordelike Nederlandn]] en de Spanjoard'nSpanjoardn in de [[Zudelike Nederlandn]].
 
=Anleidienge=
Regel 6:
[[Ofbeeldienge:Landvoogden Albrecht en Isabella van Oostenrijk.jpg|thumb|left|D'eirtsertoogn Albrecht en Isabella deur [[Peter Paul Rubens|Rubens]] geschilderd.]]
 
Voe van die probleemstreekn of te geroakn, goaft y ze an zyn dochter, de infanta Isabella, en eurn vint, ertog [[Albrecht van Oostenrijk]]. D'ofsproake wos dan ze zyder onofankelik over de [[Spoansche Nederlandn]] mocht'nmochtn regeern. Moa mochtn ze zyder gin joenges en krygn, toen zoudn de Zudelike Nederlandn direct were keern na de Spoansche krone (wuk da in 1621 ôok gebeurd es).
 
De eirtsertoogn [[Albrecht en Isabella]] (reg. 1598 - 1621) wistn da de bevolkienge den oorloge mêer dan beu wos, en ze probeerdn ol gauwe vrede te sluutn mei d'upstandige [[Noordelike Nederlandn]]. Want d'Ollanders lietn genoeg ziene dan ze nog oessan van plan woarn voe de Zudelike Nederlandn te bevryen van de Spanjoardn.
Regel 29:
't Gevolg van de Slag by Nieuwpoorte wos da Albrecht en Isabella d'r sterker uut gekommn zyn en under zelvn e sterke reputoasje ein gegeevn.
 
Moa surtout bleek da de Zudelike Nederlandn, lik een zelfstandig besteurd land, wel entwodde in under mars addn. Ze kostn under verweirn tegen d'Ollanders die begostn te beseffn dan ze d'r noois in zoudn sloagn voe de Zudelike Nederlandn van de Spanjoardn te verlossn. En ze wistn dan z'under ope voe de Lege Landn wois'nooit were te verenigen nu bykans vo goed moestn upgeevn.
 
Doarby kwam nog da d'Ollanders mei 't probleem zoatn dat de legerleidienge onder prins Maurits in tweiste lag mei [[Johan van Oldenbarnevelt]], den belangrykstn bestuurder van de nog joenge Republiek.