Eist: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k sv 1.1a
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Heist''' is eeen dêelgemêente vavan [[Knokke-Heist]] an de [[kust|Vlamsche kust]] en ligt tusschn [[Zêebrugge]] en [[Knokke]]. 't Bestoat in feite uut drie badplatsen: Heist zelve, [[Duunbergen]] en een dêel van 't Albertstrange. Heist teldege in 1965, voorvo de fusie van gemêentn, 4.750 inweuners.
==Geschiedenisse==
De êeste noame van Heist was Koudekerke (Koudakerka in 1221, van 't Germoansche kalda=koud en kérika=kerke). De nederzettienge Koudekerke oentstoend achter den [[Evendyk]], die in 't verlengde van de [[Gentele|Blanknbergsche dyk]] wierd gebouwd achter zwoare overstromiengn. In 1188 was't er al sproake van een kapelle die ofhing van de parochie [[Lissewege]]. De oudste vermeldienge van Koudekerke als zelfstandige parochie dateert uut 1221. Roend dien tyd oentstoend een visschersdorp die ofhing van Koudekerke in de dunen en schorren ten nôordn van de dyk. Êest wierd 't Noorddorp genoemd, ton Heys en loater Heyst.
 
Heist-aan-Zee (oede noame, 19e eeuw) was al in de middleeuwn ne vischersdorp. In de 19dn eeuw was Heist vé grotr. [[Zêebrugge]] was e dêel van Heist, just lyk [[Dunbèrgn]]Duunbergen.. Zêebrugge i ongeveer oenderd joar geleen an [[Brugge]] gegeevn.
 
Toe in de joarn tsjeventig kwam 't zêewoatr bieby ôog tie toe an dn dyk. Mè de werk'nwerkn iin Zêebrugge is ter vele zand ip 't strange van Heist gespotengespootn gewist. SedertiejnSedertdien is ter deur de werkinge van ôog en loag tie nog vele zand biegekomnbygekommn. 't Woater komkomt ol lange nie mi toe an dn dyk. Heist edet e vrévrêe brêed strange.
Ip dn dyk zinzyn sedert de joarn tsjeventig bykan al oed' uuzn (vele Belle Epoque me bel-étage) afgebroknafgebrookn en vervangn deur appartementn.
An den dikdyk van Zêebrugge is ter vrêe vele zand bieby malkoar gewoaid. Zovele zèls da ter ne spontoane dunvorminkduunvormink is gekomngekommn. 't Is sedert kort nateurreservoat.
==Evenementn==
*Carnaval wordt in Heist styf gevierd. De zundag vo de vastn trekt de carnavalstoet deur de stroatn , de moandag is 't "Sprotjesdag" en wordt er gedanst ip 't "bal van de Zêemêerminne" en ip vastnoavond (diesendag) wordt er nog carnaval gevierd in de stroatn van Heist en surtout in de cafés.
*'t [[Kneistival]] in juli, een rockfestival in open lucht
 
[[Categorie:Knokke-Heist]]