Wouter Deprez: verschil tussen versies

2.818 bytes toegevoegd ,  13 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (sv 1.1b)
Zoogdieren
'''Wouter Deprez''' ([[Gilwe]], [[14 februoari]] [[1975]]) es nen [[kluchtigoard]]. Geboorn in Geilwe, moar weunt oo lange in [[Gent]].
Door Arno en Domenique
 
Inhoudsopgave:
==Carrière==
Inleiding: Blz. 2
Achter het winn'n va [[Humorologie]] in Marke in 2000 es Wouter Deprez gestart als Stand-up comediant. Ie bringt vôorol theoatershows, cabaret en comedie, en j'es ôok soms te bewondern ip TV. Ie wos panellid van [[De Rechtvaardige Rechters]] ip [[Canvas]]. In [[2005]] es't ie ''De slimste mens van de wereld'' geword'n in het gelyknoamige [[één]] programma, en in [[2006]] wos't ie te bewondern in het [[Ronde van Vrankryk]] programma va [[Karl Vannieuwkerke]].
Hoofdstuk 1: Waaruit zijn zoogdieren ontstaan? Blz. 2
Hoofdstuk 2: Wat voor groepen zoogdieren zijn er? Blz. 2
Hoofdstuk 3: Hoe zag het eerste zoogdier er uit? Blz. 3
 
==Shows==
* ''Schellekes'' ([[2001]])
* ''Moest ik van u zijn'' ([[2002]])
* ''Koning KeYzer Kannibaal'' ([[2004]])
* ''War'' (2005)
 
==Prizzn==
*2000: Wouter Deprez won Humorologie in Marke
*2002: twêede ip het Camerettnfestival in [[Rotterdam]]
*[[2003]]: Humo's Comedy Cup in [[Brussel]]
*2004: jurypris ip het [[Amsterdam]]se Klêenkunst festival
 
==Externe koppelienge==
*[http://www.wouterdeprez.be Officiële website]
 
[[Categorie:Kluchtigoard|Deprez Wouter]]
[[Categorie:Wervik|Deprez Wouter]]
 
 
 
[[nl:Wouter Deprez]]
 
 
Inleiding:
 
Heb je altijd iets willen weten over de evolutie? Nee? Nou daar gaan wij verandering in brengen! In dit werkstuk kom je te weten hoe de evolutie van de zoogdieren eruit heeft gezien. Ooit geweten dat je afstamt van een muis? Straks wel! In dit werkstuk zul je allemaal van dat soort nieuwe en fascinerende dingen te weten komen. Lezen dus!
 
 
Hoofdstuk 1:
Waaruit zijn zoogdieren ontstaan?
 
Het begon allemaal met de eerste eencellige, zo’n 3,2 miljard jaar geleden. Na een lange periode van ongeveer een miljard jaar, kwamen de eerste meercellige. Een soort kwallen die zoals de naam al suggereert, uit meerdere cellen bestaan. Op een gegeven moment kwamen de eerste amfibieën. Dit waren meercellige die zowel op het land als in het water konden leven. Dit was zo’n 350 miljoen jaar geleden. Snel daarna kwamen de eerste land dieren, de reptielen. Rond 320 miljoen jaar geleden ontstonden de eerste zoogdieren uit de gewervelde reptielen soort genaamd Amniota (dieren die hun eieren op het land legden)
 
 
Hoofdstuk 2:
Wat voor groepen zoogdieren zijn er?
 
Je hebt heel veel verschillende soorten Zoogdieren, Zoals bijvoorbeeld:
 
Eierleggende zoogdieren (Bijv. vogelbekdier):
Het zijn de enige levende zoogdieren die eieren leggen. De eieren zijn zacht en leerachtig en komen na een dag of tien uit. De eierleggende zoogdieren hebben wel melkklieren en voeden hun jongen met melk, maar op een andere wijze dan de andere zoogdieren. Ook bezitten ze naast de melkklieren ook andere belangrijke kenmerken die alle zoogdieren gemeen hebben: ze zijn warmbloedig en hebben een vacht.
 
Buideldieren (Kangoeroes, buidelratten):
Buideldieren zijn zoogdieren waarvan de vrouwtjesdieren twee baarmoeders hebben. Vaak hebben de vrouwtjesdieren een buidel. Deze buidel is een soort huidplooi, waarin de tepels van het dier liggen.
 
 
Insecteneters (egels, mollen en spitsmuizen):
 
Vleermuizen (Vleermuizen en Vleerhonden)
Huidvliegers (Filippijnse vliegende kat)
Tandarmen (Luiaards, Gordeldieren en Miereneters)
Schubdieren (Reuzenschubdier)
Knaagdieren (eekhoorns, hamsters, woelmuizen, beverratten, bevers, muizen, ratten en slaapmuizen)
Haasachtigen (Hazen en konijnen)
Walvisachtigen (dolfijnen, Zeehonden en walvissen)
Roofdieren (marters en hondachtigen
Zeeroofdieren (Oorrobben, Zeehonden en walrussen)
Evenvoetigen (herten, varkens en runderachtigen)
Onevenhoevigen (Paarden)
Aardvarkens (Aardvarken en Archaeorycteropus)
Olifantachtigen (Olifanten)
Klipdassen (Kaapse klipdas en steppe klipdas)
Zeekoeien (Zeekoeien)
 
Tegenwoordig vinden ze in China ook heel veel fossielen van dieren die niet meer bestaan. Deze diergroep heeft niet meegedaan aan de evolutie maar is compleet uitgestorven. De fossiele resten in deze overblijfselen tonen totaal geen gelijkenis met de diersoorten die we nu kennen, zoals bevoordeeld een soort rups op hoge poten met stekels. Ook worden er rond Australië heel veel resten van buideldieren gevonden, zoals buideltijgers. Deze dieren lijken op katten maar hun DNA zit dichterbij dat van ons dan op katachtige. Ze zijn helemaal apart van elkaar ontwikkeld.
 
 
 
 
Hoofdstuk 3:
 
Hoe zag het eerste zoogdier eruit?
Het eerste zoogdier en de voorouder van de mens is een kleine, op een huismuis lijkende diersoort met de naam Eomaia scansoria (dat betekend oude moeder). Een zeer goed bewaard gebleven fossiel van dit diertje is onlangs gevonden in China.
Het ongeveer 16 cm lange diertje heeft meer overeenkomsten met de huidige placentale zoogdieren (Zoogdieren met een baarmoeder) dan met de buideldieren. Het oudste tot nu gevonden fossiel van een placentaal zoogdier had een ouderdom van 110 miljoen jaar terwijl dit fossiel zo’n 125 miljoen jaar oud is.
2

bewerkingen