Lapscheure: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 4:
==’t Bezoekn weird==
*De Kerke van Lapscheure (Illige drievuldigeid en Illige Christianus) en de ruïne van de êeste kerke. In 1640 was de oude kerke oenbereikboar gewordn deur de overstromienge en met de afbroak wierd er in 1649 een nieuwe kerke gebouwd in Renaissancestyl.
*’t Lapscheurse Gat, een kreke die oentstoan is in 1583. De dykn ten Zuudn van Sluus wierdn ton deur de Ollandsche woatergeuzen deuregebrookn woadeure da hêel ’t gebied zuudwoarts overstoomdeoverstroomde.‘t Woater da binnstroomde scheurde een geule uut: ‘t Lapscheurse Gat. Doaby wierd ’t ôorsproenkelikke Lapscheure hêlegans van de koarte gevoagd. In 1611-1613 wierdn de Zêedyk en de Sint-Pietersdyk gebouwd vo de oender woater gezette groendn te erwinn.
*De “Blauwe Sluis” uut 1746, geleegn oender de Zêedyk an ‘t Lapscheurse Gat. Tusschn 1746 en 1843 regelde de “Blauwe Sluis” de ofwoaterienge van de polders roend ‘t Lapscheurse Gat. In 1830 mocht ’t Belgisch woater nie me over ’t Ollands groendgebied en doavôren wierd in 1847 ’t Leopoldkanoal gegroaven die nu dient vo de afwoateriengeofwoaterienge langs [[Heist]] noa de zêe. De Blauwe Sluis wordt dus nie me gebruukt moar is ip 30 juli 1976 als monument erkend en gerestaureerd.
[[Categorie:Damme]]
[[Categorie:Plekke in West-Vloandern]]