Illig Bloed: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 2:
't '''Illig bloed''' es e reliekwieë in [[Brugge]].
[[Ofbeeldienge:Procession of the Precious Blood of Jesus Christ-The Blood 50.JPG|thumb|Illig Bloed]]
Deurda [[Brugge]] in de middelêeuwn zo’n importente stad was, zienzyn der dodoa styf veel reliekwie’nrelikwieën binnenbinn gekommengekommn. EènenÊnen doavan is, volgens 't volksgeloof, ’t bloed van [[Jezus van Nazareth]]. De kapelle woar dat die reliekwierelikwie bewoard wordt is nateurlijknateurlik een antrrekkienge vo de oendertduzendeoenderdduzende toeristentoeristn, momoa 't is toch ook nog oltyd een platse van volksdevotie.
<p>
Volgens dasseda ze zeggen eetet [[Diederik van den Elzas]], graaf van Vlaan'drenVlaandern, ’t Illig Bloed in 1150 meegebrocht uut ’t Illig land. Je zoetzoed da van ze schonbroere, keunink Boudewijn III van Jeruzalem, gekregen en.
 
T'er zienzyn d'er pertang die eerder peinzen da de reliekwierelikwie van ’t Illig Bloed e cadeau was van [[Boudewijn IX]]. Dat was de Vlamsche graaf die ip de 16ste meie 1204, achter de vierde [[kruustocht]], keizer van Constantinopel gekroand wierd. In Constantinopel aan ze styf vele reliekwies die te maken aan mè Christus en die ol 't hope lagen in 't paleespaleis van de keYzerekeizere. De maniere woarup da de koker in bergkristol geslepen is, wiestwyst er ip dadat tieie van Constantinopel komt.
Diederik van den Elzas zoe wel de Sint-BasiliuskerkBasiliuskerke laten bouw'nbouwn ènen ip [[de Burg]] woar da nu d'[[Illig-Bloedkapelle]] is.
 
De reliekwieërelikwieë wordwordt nog olle vrydage en zundage getoogd in d' Illig-Bloedkapelle. En nateurlik is ’t er olle joare d' [[Illig-Bloedprocessie]].
 
Ipmerkinge: ôok in [[Vormezêle]] ist er een reliekwieërelikwieë van ’t Illig Bloed.
JamoJa mo, zeggen de Bruggeliengen, is da wel een echtenechtn?
 
[[Categorie: Brugge|Illig bloed, 't]]