Oopnboar vervoer: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Astro (discuusjeblad | bydroagn)
ik zou die "zie ook" weglaten, omdat we binnen het artikel al linken. Maar als iemand een tegenargument heeft: go ahead!
D-rex (discuusjeblad | bydroagn)
+cat
Regel 1:
'''Openboar vervoer''' is persôonvervoerpersôonsvervoer dat openboar toeganklik is. Iederêen die wil, meugt er gebruk va moakenmoakn. De vervoerders kunn de passagiers nie weigern under mee te pakkn os ze de tarief betoaln, dit in tegenstellienge me particuliern.
 
==West-Vloandern==
[[Ofbeeldienge:Kusttram.jpg|thumb|right|de kusttram]]
In [[West-Vloandern]] zorgt [[De Lijn]] voa d'otobuusdienstn en de [[kusttram]]. 'n [[NMBS]] zorgt voa de tringdiensten. In diverse grôte steedn ryn der ôok stadsbussen. Da zyn bussn van 't openboar vervoer die alêneallêne mo in de steden ryn en der nie buutn. Vôorbeeldn in West-Vloandern: [[Brugge]], [[Kortryk]], [[Roeseloare]], [[Ostende]]. De kusttram rydrydt langs hêel de Belgsche [[kust]]. Noamelik van [[Knokke]] tot e met [[De Panne]].
 
==Vloandern==
Just lik in West-Vloandern zorgt De Lijn voa d'otobuusdienstn en de trams. 'n NMBS zorgt ôok voa de [[tring]]s. Buutn West-Vloandern ryn der nog trams in [[Gent]] en [[Antwerpn]]. In Gent ryn der ôok [[trolleybus|trolleybuusn]]. Da zien ottobuusn die up eletric ryn. Ze krygen under stroam via een bovnleidingeboovnleidienge. In Antwerpn rydt er ôok nog nen premetro. Da zin in feite de tramlynn die up sommigste plekkn oender de groend ryn, bevôorbeeld oender de [[Meir]].
 
==Wallonië==
In Wallonië zorgt de [[TEC]] voa d'ottobuusdienstn en tramdienstn. De rien allêne moa trams in [[Charleroi]]. In 't centrum van Charleroi ryn ze just lik in Antwerpen oender de groend. Da wordt doa ''Metro léger'' genoemd. Z'in van de 8 geplande lynn moa 3 gebouwd woavan dat er slechts een anderhalve lyne van gebrukt weirdt. Ze stoat dus ôok up de liste van travaux inutiles. Juste lik de 2,5 km lange metrotunnele in [[Luuk]] die nôois is gebrukt. In Spa is de TEC bezig met de bouw van en kabeltring. In Wallonië is den NMBS verantwôordelik vôo de trings. Momenteel zyn ze bezig met de bouw van een grôte HST stoasje in Luuk (Liège Guillemins).
 
==Brussel==
[[Ofbeeldienge:Brussels Metro Rogier 01.jpg|thumb|right|de Brusselsche metro]]
In [[Brussel]] zorgt den [[MIVB]] ôofdzoakelik vôo et openboar vervoer. Ze exploiteren ottobuusn, trams en metro's. Ze zyn momenteel bezig met ed erschildern van de buusn en trams in andere kleurn.
 
[[Categorie:Vervoer]]