Atletiek: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k robot Erbij: fo:Frælsur ítróttur
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
[[Ofbeeldienge:200metres Helsinki2005.jpg|thumb|right|<center>De 200 meiter ip de Weireldkampioenschapp'nWeireldkampioenschappn in Helsinki in 2005]]
 
't Es moeilykmoeilik om de verschillende disciplines in 't '''atletiek''' onder êne noemer te platsen. Z'ein wel ollemoale nen ôorsprong in den oden tyd (de Griekn onder andere), en vormden de basis voo de klassieke [[Klassieke Olympische Speeln]] en de [[Moderne Olympische Speeln]]. Een twêede gemêenschappelykgemêenschappelik punt es dat ze udder ollemoale ofspeeln rond een atletiekpiste, een ovoalvormige boane van exact 400 meiters lang (outdoor).
 
Der zin twêe grôte vormn van atletiek: in de winter goat et '''indoor''' sezoen deure, met specifieke eigenschapp'neigenschappn. Het belangrykste sezoen es echter het '''outdoor''' sezoen, in de zomer.
 
==(Outdoor) atletiekdisciplines==
 
===Lôopnummers===
De belangrykste disciplines in atletiek zinzyn de lôopnummers. Ze onderscheidn zich van mekoar vôorol deur een verschil in afstand.
 
* 100m (M+V)
Regel 45:
==Grôte kampioenschappn==
* Atletiek es, soamen met het [[zwemmn]], de belangrykste sporttak ip de Olympische Speeln. Om de 4 joar zinzyn der dus Olymische atletiekkampioenschapp'natletiekkampioenschappn.
* Om de twêe joar, in de oneven joaren, goan der [[Weireldkampioenschapp'nWeireldkampioenschappn atletiek]] deure. De latste wos [[Helsinki 2005]], van 6 to 13 ogustus 2006.
* Om de vier joar zinzyn der [[EuropeeseEuropese kampioenschapp'nkampioenschappn atletiek]], de mêest recente woaren [[Göteborg 2006]].
 
Doarnoast ei je nog joarliks een somengoan van belangrikkebelangryke (Europese) wedstrydn in de zogenoamde [[Golden League]]. De [[Memorial Van Damme]] es êen van de zes wedstryden die dêel utmoakn van de competitie. Dêelnoame der an wordt antrekkelik gemakt deur het feit dat dêelnemers nen specioale jackpot keun winn'n o ze in olle zesse de wedstrydn den êesten zyn in under discipline.
 
[[Ofbeeldienge:Kim Gevaert.jpg|thumb|right|<center>Kim Gevaert ip de Europese kampioenschappn van 2002 in München]]
Regel 55:
==Belgen in den atletiek==
===Twintigste êeuwe===
[[BelgjeBelgië]] speelt traditioneel een klêne rolle in den atletiek. Een aantal schoarse ôogtepuntn:
* Goud ip de Olympische Speeln van Londen (1948) ip de 5000 meiter voo [[Gaston Reiff]].
* Goudn medaille 3000 m steeple voo [[Gaston Roelants]] ip de Olympische Speeln in 1964 (Tokio).
Regel 68:
* Goudn medaille 100m (bie de vrouwn) voo Kim Gevaert
* Goudn medaille 200m (bie de vrouwn) voo Kim Gevaert
* Goudn medaille ôogspryngnôogspriengn (bie de vrouwn) voo [[Tia Hellebaut]]
BelgjeBelgië es doarmee ip de 7de platse beland in 't landeklassement; nog nooit eit et land zo ôge gescoord.
 
Een specioale vermeldinge goat ôok ut noar de [[West-Vloandern|West-Vlamse]] steeplelôopster [[Veerle Dejaeghere]]. Oewel z'eur successen voorol behoald et in het [[veldlôopn]], ei se ôok ol dikwils meegedoan an internationoale atletiekkampioenschappn.