Velokoerse: verschil tussen versies

5 bytes verwijderd ,  14 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
 
==Sôortn wielrenn==
Oloewel hetde '''vélokoersevelokoerse''' ip de weg, die ier beschreevn weirdt, et mêest gekend es, zyn der ôok nog andere disciplines:
* koerse ip de [[piste]]: [[coureur|coureurs]] droaien ip een geslootn circuit zo zêre meuglyk rondjes.
* [[cyclocross]]: wielerkoerse, moa ton in het '''veld''' (mo ôok in 't zand, de moze of deur 'n bus).
 
==Koerse ip de weg==
De discipline met de mêeste internationoale utstroalingeuutstroalienge es de koerse ip de weg. Het wielersezoenwielerseizoen start in januari, en endigt in november. Der zyn twêe sôorten koersen:
 
===Êendagswedstryden===
* [[Paris-Tours]]
 
[[West-Vloandern]] eit een ryke tradisie in de koerse, en vele gemêenten ein ôok under eigen koerse. Een aantal vôorbeeldn: [[E3 Prys Vloandern]], [[Kuurne-Brussel-Kuurne]] en [[Twis deur Vloandern]].
 
[[Ofbeeldienge:TourDeFrance 2005-07-08.JPG|thumb|Het peleton in de [[Ronde van Vrankryk]]]]
===Wielerrondes===
Verspreid over het hêle joar zyn der veel kortere rittnwedstryden, moar de belangrykste ein platse van mei tot september: [[Roende van Itoalje]], [[Roende van Vrankryk]], [[Roende van Spanje]]. De mêeste rondes ein een ofwisselend palet an rittn: [[vlakke rittn]], [[bergrittn]], [[tydrittn]], [[ploegentydrit]],....
In de wielerrondes ei je verschillende klassementen: iederen dag dat er nen rit gereden weirdt es 't er nen dagwinnoare. De belangrykste prys es de overwinninge in tyd (olle tyden van olle rittn weirden tôpegeteld, en deen met minste tyd wint de ronde. Doarnoast ei je ôok nog het [[puntnklassement]] (aan de ankomste weirdn der puntn gegeven in platse van no den tyd te kyken), het [[bergklassement]], het klassement voor de beste jongere, de aanvalslust,...
 
West-Vloandern eit êen wielerronde: de [[Driedoagse van De Panne]].
 
==Subdisciplines en specialisoasiespecialisoatie==
Der bestoan verschillende types van renners, noargelang under kwaliteitn (vôorbeeld de sôorte spiern da ze ein):
* '''Sprinters''': da zyn coureurs die meedoen voo de overwinning oat het [[peloton]] in groep ankomt an de finish. Een vôorbeeld es [[Tom Boonen]] en [[Robbie Mc Ewen]].
 
Verder weirden coureurs nog in twêe categorieën onderverdêeld:
* '''Kopmann'n''': gasten die êen van de kwaliteitn van ierbôovn ein, en dus doardeure veel winn'n.
* '''Knechtn''': die iets mindere kwaliteiten ein, en doardeur vôoral de kopmann'n moeten elp'n (vb. woater goan oaln bieby de ploegleider, tempo bepoaln van het peloton, de kopman ut de wind zettn, nen velo ofstoan an de kopman o tie plat rydt,...).
 
==Strategieën==
Anonieme gebruiker