Germoansche mythologie: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 1:
De '''Germoansche mythologie''' is de verzoamelinge van de veroaln dan de Germoann gebruuktn ols verkloaringe vor 't oenstoan van de wêereld (in under geval eigentlik 'wêerelden', wan zaan der 9), et leven en ol de fenomeenn die under leevn bepaaldn. De Germoansche mythologie is een styf ryke en complexe mythologie. Der wordt dikkels een verschil gemakt tussn de Noordse en de Germoanse mythologie, mo ze gelykn styf veel ip mekoar, 't is vorol in de benoamingn dan ze soms verschiln.
 
==BronnnBronn==
Vele der van is verloorn gegoan me d'ipkomste van et [[Christendom]]. Wa da me wel weetn komt uut een beperkt antal bronnnbronn:
* De ''Proza [[Edda]]'', geschreevn deur Snorri Sturluson in de 13sten êeuwe in [[Ysland]] kort achter de [[kerstenienge]] van Ysland. Et boek was bedoeld ols een andboek vo dichters en beschryft de lotgevolln van de Noorse goodn.
* De ''Poëtische Edda'', ook in de 13sten êeuwe geschreevn in Ysland. Ze bestoat uut 29 gedichtn over de Germoanse goodn en elden. Der zyn 4 versies bewoard gebleevn, die nie oltyd 100% 't zelfde zyn en ook nie ollemolle helegans intact bewoard zyn.
* De ''Gesta Danorum'', geschreevn deur den [[Denemarkn|Deen]] Saxo Grammaticus. Der is wel een verschil tussn de veroaln van Saxo en de dee uut de Edda's, en Saxo wordt nie oltyd ols 100% juste beschouwd.