Tempeliers: verschil tussen versies

22 bytes verwijderd ,  12 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
k (sv 1.1a)
k
 
[[Ofbeeldienge:Templarsign.jpg|thumb|'t Zegel van de Tempeliers]]
In 1120 wierd d’'''orde van de Tempeliers''' ipgericht. Offisièl heetten ze d’Orde van d’Orme Ridders van [[Jezus van Nazareth|Kristus]] en den Tempel van Salomong. In ’t begin was under bezoenderste doel de pelgrims die no ’t Illig land en no Zeruzalem giengen te beschermen. Ze woaren eingentlykeingentlik 'n gêestelykkegêestelikke orde die in de platse van juuste mo te lezen lyklik poaters ôok vochten lyklik ridders. Lik de monnieken an z’ôok de gelofte van oarmoe en kuischeid afgeleid.
 
<p>
==De Tempeliers in West-Vloand'renVloandern==
Ôok in West-Vloand’ren woaren ze styf gèren gezien en aan ze veel bezittiengen. Under commanderieë (de name vô un lokaal oofdkwartier) in [[IeperYper]] was één van d’êeste in West-Europa en moe styf grôot gewist zien, mo is in de loop van de joaren volledig verdwenen. Der zien wel nog de Tempelstroate en de Tempelpoarte die an under doen peinzen.
 
<p>
Ôok in [[SliepeSlype]] was ’t er un commanderieë met 'n kapelle en boerderie’n, en in de kerke van SliepeSlype woaren der glasramen van de Tempeliers en lagen der zelfs begraven, mo da d’is ollemolle vernietigd me den [[Êeste Weireldoorloge]].
 
<p>
Ip de Grôte Mart van [[Brugge]] aan ze ôok drie uzen en in de Katelienestroate 'n refuge vô de commandeur van SliepeSlype.
 
<p>
An ’t oofd van de Tempeliers stoend er 'n grôotmêester. Den tiensten grôotmêester was 'n Vloamieng, Gerardus van Ridefort (Gerardus van [[Ruddervôorde]]). Je was oender andere mè Diederiek van den Elzas ip kruustocht gewist no ’t Illig Land.
 
<p>
 
=='t Ende van de Tempeliers==
Om dasse zo populair woaren kregen ze van overols cadeaus en wieren ze styf rieke en machtig. Dorom beschuldigde [[Filips de Schone]] under van ketterieë en liet ie ol de Tempeliers ippakken en beslag leggen ip under riekdommen. (Der zien zelfs geruchten da 'n stik van z'n colère tegen de Tempeliers kwaamp omdan ze nie aan willen meedoen me de Fransche in de [[Guld'nspoornslagGuldnspoornslag]] in 1302).
 
In 1312 wierd d’orde officiël oentboenden. Den laatsten grôotmêester, Jacques de Molay, stierf in 1314 ip den brandstapel.
 
<p>
==LiesteLyste van de Grôotmêesters van de Tempeliers==
* Hugo de Paganis 1118/19 - 24 meie 1136/37
* Robertus Burgundio 1136/37 - 13 januoari 1149
 
==Varia==
De Tempeliers zien den latsten tyd were vrêe populair, vôorol deur romans lyklik [[Het Heilige Bloed en de Heilige Graal]] en natuurlyknatuurlik [[De Da Vinci Code]].
 
[[Categorie: Middelêeuwen]]
6.865

bewerkingen