Oopnboar vervoer: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Foroa (discuusjeblad | bydroagn)
k →‎Wallonië: nie verwarren me de fransche
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''OpenboarOopnboar vervoer''' is persôonsvervoer dat openboaroopnboar toeganklik is. Iederêen die wil, meugt er gebrukgebruuk va moakn. De vervoerders kunn de passagiers nie weigern under mee te pakkn os ze de tarief betoaln, dit in tegenstellienge me particuliern.
 
==West-Vloandern==
[[Ofbeeldienge:Kusttram.jpg|thumb|right|de kusttram]]
In [[West-Vloandern]] zorgt [[De Lijn]] voa d'otobuusdienstnautobuusdienstn en de [[kusttram]]. 'n [[NMBS]] zorgt voavo de tringdienstentringdienstn. In diverse grôte steedn rynryen derd'r ôok stadsbussenstadsbussn. Da zyn [[buus|bussn]] van 't openboaroopnboar vervoer die allêne mo in de stedensteedn rynryen en der nie buutn. Vôorbeeldn in West-Vloandern: [[Brugge]], [[Kortryk]], [[Roeseloare]], [[Ostende]]. De kusttram rydt langs hêel de Belgsche [[kust]]. Noamelik van [[Knokke]] tot e met [[De Panne]].
 
==Vloandern==
JustJuste lik in West-Vloandern zorgt De Lijn voa d'otobuusdienstnautobuusdienstn en de trams. 'n NMBS zorgt ôok voa de [[tring]]s. Buutn West-Vloandern rynryen der nog trams in [[Gent]] en [[Antwerpn]]. In Gent rynryen der ôok [[trolleybus|trolleybuusn]]. Da zienzyn ottobuusnautobuusn die up eletric rynryen. Ze krygen under stroamstrôom via een boovnleidienge. In Antwerpn rydt er ôok nog nen premetro. Da zyn in feite de tramlynn die up sommigste plekkn oender de groend rynryen, bevôorbeeld oender de [[Meir]].
 
==Wallonië==
In Wallonië zorgt de [[TEC]] voa d'autobuusdienstn en tramdienstn. DeD'r ryen allêne moa trams in [[Charleroi]]. In 't centrum van Charleroi ryen ze just lik in Antwerpen oender de groend. Da wordt doa ''Metro léger'' genoemd. Z'in van de acht geplande lynn moa drie gebouwd woavan dat er slechts een anderhalve lyne van gebrukt weirdt. Ze stoat dus ôok up de listelyste van travaux inutiles. Juste lik de 2,5 km lange metrotunnele in [[Luuk]] die nôois is gebruukt. In Spa is de TEC bezig met de bouw van en kabeltring. In Wallonië is den NMBS verantwôordelik vôo de trings ('t noemt doa wel de SNCB, ''Société Nationale des Chemins de Fer Belges''). Momenteel zyn ze bezig met de bouw van een grôte HST stoasje in Luuk (Liège Guillemins).
 
==Brussel==