Tempeliers: verschil tussen versies

3 bytes verwijderd ,  12 jaar geleden
k
robotvervangienge: (- zien + zyn )
k (robotvervangienge: (- juuste + juste ))
k (robotvervangienge: (- zien + zyn ))
 
==De Tempeliers in West-Vloandern==
Ôok in West-Vloand’ren woaren ze styf gèren gezien en aan ze veel bezittiengen. Under commanderieë (de name vô un lokaal oofdkwartier) in [[Yper]] was één van d’êeste in West-Europa en moe styf grôot gewist zien, mo is in de loop van de joaren volledig verdwenen. Der zienzyn wel nog de Tempelstroate en de Tempelpoarte die an under doen peinzen.
 
Ôok in [[Slype]] was ’t er un commanderieë met 'n kapelle en boerderie’n, en in de kerke van Slype woaren der glasramen van de Tempeliers en lagen der zelfs begraven, mo da d’is ollemolle vernietigd me den [[Êeste Weireldoorloge]].
 
=='t Ende van de Tempeliers==
Om dasse zo populair woaren kregen ze van overols cadeaus en wieren ze styf rieke en machtig. Dorom beschuldigde [[Filips de Schone]] under van ketterieë en liet ie ol de Tempeliers ippakken en beslag leggen ip under riekdommen. (Der zienzyn zelfs geruchten da 'n stik van z'n colère tegen de Tempeliers kwaamp omdan ze nie aan willen meedoen me de Fransche in de [[Guldnspoornslag]] in 1302).
 
In 1312 wierd d’orde officiël oentboenden. Den laatsten grôotmêester, Jacques de Molay, stierf in 1314 ip den brandstapel.
 
==Varia==
De Tempeliers zienzyn den latsten tyd were vrêe populair, vôorol deur romans lik [[Het Heilige Bloed en de Heilige Graal]] en natuurlik [[De Da Vinci Code]].
 
[[Categorie: Middelêeuwen]]
9.889

bewerkingen