Runders: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k robotvervangienge: (- zien + zyn )
k robotvervangienge: (- bie + by )
Regel 29:
 
==Gedrag==
Koein zyn kuddebeesten. Ze zyn heel volgzaam. Eigelik wel schattige beestn. 't Is domee dat er vele koeiboeren van under "meisjes" klappen. De dee die van under meisjes klappen zyn de soigneurs die heel [[diervriendelik]] omme gaan met under koein. In 't algemeen ga je [[koeiboer]] nie vele zyn slaan nor zen koeien omdat ze in zuk geval [[stress]] krygn, en dodeure [[adrenaline]] maken die de [[melkgift]], ook [[lactatie]] genaamd bemoeilikt of zelfs stopt. Filmptjes lik van [[Gaia]] zyn ton ook uutzonderlik, tgonne Gaia een demagogisch tintje gift. 't Is wel azo dat een koe die van de boerdery gaat en in een vrimde omgevinge komt dikkers zenuwachtig staat. In zukke situaties kan een koe, en nog vele meer ne stier, domme dingen doen. Etwien met een kleên bitje gezond verstand makt dat em a't em moet koein drieven lik ip ne beestemarkt, ip of of de camiong, of in 't slachuus, assan ne stok of ne greep bieby em et.
 
==Voortplantinge==
Een koe die een eisproenk et, wordt gezeid tuchtig te zyn (Nl: tochtig (of ook:) in bronst, Fr: en chaleur, Eng: in heat (of ook in de wetenschappelike literateure) in oestrus). De overgrote meerderheid van de koein worn bezaaid met [[KI]], kunstmatige inseminatie. Da's nie omdat de boeren under koein gin pleziertje jeun, mor omwille van hygiene, met andere woorn, dat de stier gin besmettelyke ziekten zoet overbrieng. Ie kan ze moeilik pakken met een condoom é. Nen anderen, minstens even belangryke reden voe KI is 't gemak van 't verdeeln van [[sperma]] van wereldtopstieren. Sperma wordt verkocht onder vorm van een [[rietje]]. Den [[inseminateur]] is de persoon die de koe komt bezaain met zuk sperma. Der zyn ook boern die zelve under koein bezaain met zuk sperma. In da geval is er sprake van [[DHZ-KI]], Doe-Het-Zelf-KI. Der zyn nog assan veel boern die werken met KI, en toch ook nog ne stiern en. Zyder werken meestal in een system wo da ze iedere koe ene koe met sperma bezaaien van ne kwaliteitsstier, en der achter, voe 't geval dat er gin bevruchtinge was, laten ze de koe bieby den eigen bedryfstier lopen, die alzo de moeilike gevallen via een [nateurlike dekkinge]] alsnog bevrucht.
Koein komn gemiddeld om de drie weekn tuchtig. Ne keer da ze vul zyn deurt 't ongeveer 9 maan eer da ze [[kouvn]]. Afhankelyk van hoevele liters melk da ze nog gift wordt ze een paar weken voor de vermoedelike [[kouvienge]] droge gezet. Met [[droge zetn]] wordt bedoeld da ze nie meer gemolken wordt.
 
Regel 46:
 
==Uutspraken en gezegden==
*"Je moet de koe bieby de stier doen a ze tuchtig is". Da wil zovele zeggen lik "Je moe 't yzder smeen a't warm is". At je moment is, moe je voort doen.
*"Een domme koe" is een vromens die eur lomp gedraagt, eur verstand nie wil gebruukn, of nog erger, messchien gin verstand et.
*"Je wit nôois oe dat e koe en [[oaze]] vangt": 't kun ossan oenverwachte diengn gebeurn.