Hugo Verriest: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k robotvervangienge: (- ist + is 't )
k robotvervangienge: (- wast + was 't )
Regel 6:
'''Hugo Verriest''' ([[Deirlyk]], [[25 november]] [[1840]] – [[Yvegem]], [[28 oktober]] [[1922]]) was een [[West-Vloandern|West-Vlamsche]] paster en schryver.
==Leven==
Hugo Verriest volgde ’t loager onderwys in ’t pensionoat van de fabeldichter Pieter Jan Renier en je dêed z’n humaniora in ‘t [[Klêen Seminarie]] in [[Roeseloare]] (1853-1859), woa dat ie lesse krêeg van de dichter [[Guido Gezelle]]. Achter nog een joar filosofie giengt ie ton noa ’t Grôot Seminarie in [[Brugge]] en in 1864 is 't ie toet paster gewyd. Van 1864-1867 wastwas 't ie lêroare in Brugge in ’t St.Lodewijkscollege. Van 1867-1877 gaft ie lesse an ‘t Klêen Seminarie in Roeseloare. [[Albrecht Rodenbach]] was ton êen van zyn lêerliengn.
In 1877 is 't ie directeur benoemd van ‘t nunneklôoster in [[Eule]], en ’t joar doarip van ‘t college in [[Yper]]. In 1888 wastwas 't ie paster in [[Wakkn]] en in 1895-1913 in Yvegem. Hugo Verriest is de gêestelikke voader van de [[Blauwvoetery]], een Vlamsgezinde studenteverênigienge. Z’n slogan was: "Dat volk moet herleven !". Deur zyn uutstroalienge ad ie een grôotn invloed ip zyn lêerliengn. Je wilde ze ipvoedn in de gêest van Guido Gezelle, zyn eigen lêermêester en vôorbeeld, in een sôort idealisme waarby da vryheid, verantwoordelikheid en Christendom de groendstênen woarn. Je propageerde de vernederlandsienge van ‘t middelboar en ‘t oger oenderwys in Vloandern.
Van 1877-1881 wastwas 't ie redacteur by "De Vlaamsche Vlagge", een studentntydschrift, je was êen van de stichters van "De Nieuwe Tijd" en je werkte mee an de twidde reekse van “Van Nu en straks”.
Als vriend van [[Stijn Streuvels]] is 't ie in Yvegem bluuvn weunn toet an zyn dôod. Je was doctor honoris causa van de Leuvense universiteit (1906) en lid van de “Koninklijke Vlaamse Academie voor TaaI-en Letterkunde” (1906).
==Werk==