Groote Stooringe: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
nieuw blad: '''De Groote Stooringe''' was een studentnipstand ip 28 juli 1875 geleid deur Albrecht Rodenbach in ’t Klêen Seminarie in Roeseloare teegn ’t gebruuk van ’t Frans in ...
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''De Groote Stooringe''' was een studentnipstand ip 28 juli [[1875]] geleid deur [[Albrecht Rodenbach]] in ’t [[Klêen SeminarieSeminoarie]] in [[Roeseloare]] teegn ’t gebruuk van ’t Frans in ’t onderwys in [[Vloandern]].
 
Deur Vlamsgezinde lêroars lik [[Hugo Verriest]], Gustaaf Flamen, Edward De Gryse en Alfons Van Hee woarn de studentn al ip jonge leeftyd g’inspireerd deur de werkn van [[Guido Gezelle]] en andere Vlamsgezinde auteurs en kunstnoars. In een assan moa mêer verfransend Vloandern schrêef Rodenbach z’n lied “De Blauwvoet”. Ondanks ‘t verbod van de superior van Vlamsche liederen te zingn ip schole, was da lied styf populair in ’t Klêen SeminarieSeminoarie en in juli 1875 lietn de studentn onder leidinge van Rodenbach en Julius De Vos “De Groote Stooringe” uutbreekn. De studentn noemdn under zelve “De Blauwvoeters” en wildn bewyzn da ‘t “dode Vlaanderenland” nog styf levendig was. De Blauwvoet, symbool vo de Jan van Gent, is een veugel die allêne moa te zien is ost er storm ip komst is. Vroeger blêevn de visschers liever thuus os de blauwvoet uutvlôog.
 
“De Groote Stooringe” was een klêne ipstand van de Roeseloarsche studentn teegn ‘t verfransende onderwyssysteim, moa de revolte kende een geweldige weerklank in hêel Vloandern en vanof tonne was de stryd vo de vernederlandsinge van ‘t middelboar onderwys nie mê te stoppn.