Zwankendamme: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
nieuw blad: '''Zwankendamme''' is een kleen dorptje in de provincie West-Vloandern tusschn Lissewege en Zeebrugge. ‘t Ligt an ‘t Boudewynkanoal en sedert 1932 is ’t offici...
 
link
Regel 5:
Zwankendamme is te bereikn met de tring via de lyne Brugge-Zeebrugge.
==Geschiedenisse==
Zwankendamme is ip 23 juni 1932 officieel gewordn, moa de noame bestoat al vele langer. D’r zyn verschillnde theorieën over de oorsprong. De noame komt verzekers van ‘t oude [[middelnederlands]]che woord “swanken” wat da ‘krinkeln’ betekent en ‘dam’ is een dyk. Zwankendamme zou dus “krinkeldyk” willn zeggn. In ieder geval lagt er vroeger, woa da nu ’t [[Lisseweegs varretjeVarretje]] onder Wulfsberge deurelopt, een hofstee, herberg “Zwankendamme” (mè joartal 1643). Nog vo da die hofstee gebouwd wierd stond er ip de zelfste plekke een “heerlijkheid” mè de noame Zwankendamme die ofankelik was van de “Wulfbergshoeve” die een leenhoeve was van de burg in Brugge. Van die hoeve wast er al sproake in 1429: ''Binden ambachte en de parochie van lisseweghe, noord-west van der kercke van lisseweghe, recht on de westzijde van der stede dat men heet Wulfsberghe''. Moa d'oudste nederzettinge was de “Gaarlemhoeve”, verzekers zelfs ouder of “Ter Doest”.
‘t Zoudt een nederzettinge of heim gewist zyn van een Frankischn kolonist, “Garlingo”. Vandoar de noame “Gerlingoheim”, loater ingekort tot “Gaarlem”.
==Externe koppelinge==