Frans Masereel: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k robotvervangienge: (- wast + was 't )
k sv 1.2
Regel 1:
'''Frans Masereel''' ([[Blanknberge]] [[30 juli]] [[1889]] - [[Avignon]] [[3 januoari]] [[1972]]) was een Vlams grafisch kunstnoare.
==Leven==
Je wierd geboren in Blanknberge moa groeide ip in [[Gent]] woa dat 'n weunde van 1894-1911. De fabrieksstad Gent, woa dat er in die tyd vele sociaal oenrecht was en de werkmenschn under organiseerdn, ligt an de boasis van 't sociaal engagement van de kunstnoare. De stad Gent was vor em van grôot belang. J'et vele têkeningen van de stad gemakt en je wilde d'r ook begroavn wordn. Masereel krêeg z'n academische ipleidinge in de Academie vo Schône Kunstn in Gent (1907-1908) by de schilder Jean Delvin en je was een uutzoenderlijkuutzounderlijk begoafd lêerling. Je reisde styf vele, oenderounder andere noar [[Iengeland]], [[Zwitserland]], en [[Tunesië]]...
 
Roend 1910 giengt'n in [[Parys]] weunn en kwam toevallig in contact met de [[outgraveure]]. Geïnspireerd deur anarchistische, internationalistische en pacifistische ideeën most de joengejounge Masereel by 't begun van den [[êest'n Weireldoorloge|êestn weireldoorloge]] vluchtn noa [[Genève]]. Dienstweigeren wierd in die doagen anzien als een serieuze misdoad tegen 't voaderland. 't Deurde ton ook een joar of viftiene êer dat 'n uus land were binn mocht. De ballingschap brocht em wel in contact met een grôot dêel intellectuelen en kunstnoars met een progressieve overtuginge, lik Stefan Zweig, Herman Hesse, Thomas Mann, Romain Rolland, Klaus Mann, Kurt Tucholsky...Masereel oentwikkeldeountwikkelde z'n vakmanschap als outsnyder vanuut een dudelik politiek, moatschappelik engagement, oenderounder andere als cartoonist-illustrator by kritische, progressieve, surtout pacifistische tydschriftn en als oentwerperountwerper van affiches en pamflettn. D'êeste joaren achter den oorloge wierd 'n deur de Belgische regeringe beschouwd als diensweigeroare. In 1920 gingt 'n were in Parys weunn en loater in Equihen by Boulogne.
 
Achter de [[Twiddn Weireldôorloge|Twidde weireldoorloge]] verblêeft 'n in [[Avignon]] en [[Nice]].