Orde van et Gulden Vlies: verschil tussen versies

3 bytes toegevoegd ,  12 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
De '''Orde van et GuldnGulden Vlies''' is ’n ridderorde, die in 1430 gesticht is deur ertog [[Filips de Goede]].
[[Ofbeeldienge:Philip the good.jpg|thumb|left| Filips de Goede met de keetn van de deur em gestichte Ridderorde.]]
[[Ofbeeldienge:Louis de Gruuthuse.jpg|thumb| Lodewyk van Gruuthuse met de keetn van de Orde van ’t Gulden Vlies.]]
==Geschiedenisse==
Ertog Filips de Goede richtte d’n tienstn januoari 1430 de orde up in [[Brugge]], ter gelegeneid van z’n trouw met Isabella van Portugal. Je wilde de ridders van z’n ryk verenign vo nog meer anzien te geevn an z’n dynastie. De nieuwe orde bestound uut ’n select gezelschap woamee dat y z’n beste medewerkers en buutnlandse boundgenootn koste eern. Je was nie d’n eestn die zo ’n orde in leevn riep. Peis moar an de befoamde Ingelsche Orde van de Kouseband, die nog ouder is. De Orde van et GuldnGulden Vlies benoemde vier belangryke ambtenoarn: de kanselier, die verantwoordelik was vo de zegel en controle uutoefende ip de ridders , de schatbewoarder, de griffier, die verantwoordinge at vo de documentn , en de woapnkeunink die de kapittelvergoaringn leidde. ’t Kapittel, ’t bestier, bestound uut dertig gekoozn ridders, w.o. [[Lodewyk van Gruuthuse]] .
De functie van ’t oofd van de orde gink achtereenvolgns over van Filips de Goede noa [[Karel de Stoute]] , [[Maria van Bourgondië]] , [[Filips de Schone]] , Karel V, Filips II, enz...
Os Karel de Stoute in 1477 sneuvelde kwamt d’orde in andn van z’n dochter Maria van Bourgondië en eur vint Maximiliaan van Oostenryk, d’n Habsburger. Doadeure noamn de [[Habsburgers]] de soevereiniteit over van de orde.
In ’t begun van de 18e eeuwe is de orde gesplitst in ’n Spoanschn en ’n Oostenryksn tak.
 
De schattn van’t GuldnGulden Vlies wordn nu bewoard in Wenen.
 
De Orde bestoat nog oltyd as oge ounderscheidinge. D’Ollanders, Van Willem I tout keuniginne Beatrix, zyn d’r mee geerd en ook enigte van onze keuningn.
4.469

bewerkingen