Brugse Vrye: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k sv 1.2
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 5:
De kasselry wier bestierd deur één [[hoogbaljuw]], vier [[burgemeesters]] en minimum 27 [[schepens]]. 't Administratief en gerechtelik personeel bestound uut den [[ontfanger]], raadspensionarissen, griffiers, ounderzoeksklerken, ipperklerken van de griffie, taalman, procureurs en notarissen, deurwaarders van de kamer, ne gerechtsdocteur, chiruziens, boden en een concierge. 't Vrye had z'n eigen [[vierschare]] en een [[kamer]].
 
't Vrye bestierde dus een groot stik van de huidige provincie [[West-Vloandern|West-Vloandern]] en een poardeel gemeenten en steden van Oost-Vloandern: Eeklo, Maldegem. Neffest bestieren, spraken z'ook recht, en hielden controle ip de lêgere bestieren, de polders en [[wateringen]], [[kerkmeesters]] en [[dismeesters]], de prochiebestieren.
 
't Stik van 't Vrije die achter de schiddinge van de Nederlanden by de Republieke bleef kreeg de name 't [[Vrije van Sluus]].
 
't Vrye als bestierlike indelinge is ofgeschaft deur de Fransen tenden de jaren 1700.
 
't Was ountstaanontstaan roundrond het jaar duusdduust uut gedeelten van de [[pagus Flandrensis]] (lank, smal gebied tussen 't [[Zwin]] en den [[Yzer]]), de [[pagus Rodanensis]] (de streke round Aardenburg), en de [[pagus Mempiscus]] (de streke te westen van de [[Leie]]). D'oofdplatse van 't Vrye was van by 't begun de Burg in Brugge.
 
==Bronne==