Orde van et Gulden Vlies: verschil tussen versies

28 bytes verwijderd ,  12 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (lienk)
 
==Geschiedenisse==
ErtogD'n Filipstienstn dejanuoari Goede1430 richtte d’nErtog tienstn[[Filips januoaride 1430Goede]] de orde upip in [[Brugge]], ter gelegeneidgeleegneid van d'n trouw mè z'n derde vrouwe [[Isabella van Portugal (1397-1471)|Isabella van Portugal]]. Je wilde de ridders van z’n ryk verenign vo nog meer anzien te geevn an z’n dynastie. De nieuwe orde bestound uut ’n select gezelschap woamee dat y'n z’n beste medewerkers en buutnlandse boundgenootn koste eern. Je was nie d’n eestn die zo ’n orde in leevn riep. Peis moar an de befoamde Ingelsche Orde van de Kouseband, die nog ouder is. De Orde van et Gulden Vlies benoemde vier belangryke ambtenoarnambtenoars: de kanselier, die verantwoordelik was vo de zegel en controle uutoefendedeed ip de ridders, de schatbewoarder, de griffier, die verantwoordingeverantwoordelik adwas vo de documentn, en de woapnkeunink die de kapittelvergoaringn leidde. ’t Kapittel, ’t bestier, bestound uut dertig gekoozn ridders, w.o. [[Lodewyk van Gruuthuse]].
 
De functie van ’t oofd van de orde gink achtereenvolgns over van Filips de Goede noa [[Karel de Stoute]], [[Maria van Bourgondië]], [[Filips de Schone]], [[Karel V]], [[Filips II van Spanje|Filips II]], enz...
 
Os Karel de Stoute in [[1477]] sneuvelde, kwamtgink d’orde in andn vanno z’n dochter Maria van Bourgondië en eur vint [[Maximiliaan van Oostenryk]], d’n Habsburger. Doadeure noamn de [[Habsburgers]] de soevereiniteit over van de orde.
 
In [[1516]] veranderde Karel V, keizer van ’t [[Illig Roomsche Ryk]], keunink van [[Spanje]] en heer van de [[Nederlandn]], de statuutn. In plekke van dertig ridders woarn d’r nu viftig. De orde was erkend deur de paus en genoot pauselikke privileges. De orde was in feite ’n religieuze gemeenschap. De vergoaringn mostn deure goan in e kerke. Doadeure vind je nog woapnschildn van de orde in ’t koorgestoelte van verschillige kerkn, byv.lik in de [[Onze-Lieve-Vrouwekerke (Brugge)|Onze-Lieve-Vrouwekerke]] in Brugge, moarmor ook in [[Gent]], [[Mecheln]], en [[Barcelona]].
 
In ’t begun van de 18e eeuwe is de orde gesplitst in ’n Spoanschn en ’n Oostnryksn tak.
 
De schattn van’t Gulden Vlies wordn nu bewoard in [[WenenWeenn]].
 
De Orde bestoat nog oltyd asols oge ounderscheidinge. D’Ollanders, Van Willem I tout keuniginne Beatrix, zyn d’r mee g'eerd en ook enigte van onze keuningn.
{{Commons|Order of the Golden Fleece|Orde van et Gulden Vlies}}
[[Categorie:Ridderorde]]
4.469

bewerkingen