Slag by Nieuwpoorte: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Tbc (discuusjeblad | bydroagn)
k standaard caps
Regel 8:
Vo em nie te vele mè van die probleemn te moetn antrekkn, goft ie ze lik uwelikscadeau an zyn dochter, de infanta [[Aartsertoginne Isabella|Isabella]] en eurne vint ertog [[Albrecht van Oostenrijk]]. D'ofsproake wos dan ze zynder ounofankelik over de [[Spoansche Nederlandn]] mochtn regeern. Moar mochtn ze zynder gin jounges en krygn toun zoudn de Zudelikke Nederlandn direct were keern na de Spoansche krone (wuk da in 1621 ôok gebeurd es).
 
De aartsertoogn [[Albrecht en Isabella]] (reg. 1598 - 1621) wistn da de bevolkienge den oorloge mêer dan beu wos, en ze probeerdn vrede te sluutn mè d'upstandige [[Noordelikke Nederlandn]]. Want d'Ollanders lietn genoeg ziene dan ze nog osan van plan woarn vo de Zudelikke Nederlandn te bevryen van de Spanjoardn.
 
D'Ollanders zoagn da voorstel lik een teekn van zwakte van de twee landvoogdn. Ze zoatn ôok constant geploagd mè koapers die under scheepn roofdn. Die koapers opereerdn surtout vanuut de Vlamsche oavnsteedn [[Duunkerke]] en [[Nieuwpôort|Nieuwpoorte]]. En d'Ollanders, die den oorloge ook meer dan moe woarn, peinsdn dan ze nu keure kreegn vo de Spoansche bezetters vo goed buutn te kuuschn uut de [[Lege Landn]]. Ip 20 mè 1600 beslootn d'Ollandsche [[Staten-Generaal]] voe [[Vloandern]] vanuut de zee an te volln. Ze vroegn an prins [[Maurits van Oranje]] voe 't Stoatenleger an te voern.