Unie van Utrecht: verschil tussen versies

502 bytes toegevoegd ,  12 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
k
k
De '''Unie van Utrecht''' es e verdrag oundertekend up [[23 Januoari]] [[1579]] in de stee [[Utrecht]] en verenigde enigste van de [[Zeventien Provinciën]], die toun nog ounder et besteur van [[Spanje]] stoundn. De Unie van Utrecht wos nen belangrykn stap vo de stichtienge van de [[Republiek der Verenigde Provinciën]]. De Republiek wos nie direct internationoal erkend. Da gebeurde moar in [[1648]] mè d'oundertekeninge van et [[Verdrag van Münster]] van [[1648]].
 
==Ofsproakn==
De deelnemende stoatn kwoamn o.a. overeen:
*na buutn toe goungn ze opereern lik één gewest; in 't binnland ieldn de gewestn under eigen privileges
*d'r kwam e gemeenschappelik leger
*oe één gewest angevolln wos, goan d'andere byspriengn vo 't elpn
*ofsproakn round de kostn vo de verdediginge van de grenssteejn
*vrye keuze van godsdienst
 
Die letste ofsproake gift an dat de unie em ofzet tegen de [[Unie van Atrecht]] die ollene zweirt by de katholieke godsdienste.
 
==Deelnemers==
De overeenkomste wos up [[23 januoari]] oundertekend deur et [[groafschap Olland]], [[groafschap Zêeland]], [[eerlykeid Utrecht]] en [[eerlykeid Groningn]]. Die protestantsche provincies reageerdn doamè up de [[Unie van Atrecht]] die e poar weekn idder deur en poar [[Zudelikke Nederlandn|zudelikke provincies]] (de meeste liggn nu in [[Wallonië]]) ofgeslootn wos en woarin dan ze zynder under steun an de Spoanschn keunink dudelik makten.
 
9.397

bewerkingen