Tachtigjoarign Oorlog: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 2:
[[Ofbeeldienge:WilliamOfOrange1580.jpg|thumb|Willem van Oranje]]
De '''Tachtigjoarign Oorlog''' (1568 -1648), ook de Nederlandsn ipstand genoemd, is de stryd die binst de 16e eeuwe uutbrak in de [[Lege Landn]] en die begost is als ipstand teegn ’t machtigste Ryk in Europa, et Spoansche Ryk van [[Filips II van Spanje]].
Dat dien ipstand uutgegroeid is tout ’n ounafankelikeidsoorlog lag an ’t engagement van vele oge oadelikkn die under begostn te verzettn teegn ’t intollerantintolerant katholicisme van Filips II en z’n ounbegrip vo de bevolkinge.
In 1567, achter de [[Beeldnstorm]], zound Filips d’n ertog van Alva als landvoogd in ipvolginge van [[Margaretha van Parma]] (’n buutnechtelik kind van [[Karel V van et Illig Roomsche Ryk|Karel V]]), vor orde ip zoakn te stelln. Mè zyn schrikbewind teegn ketters wildegd ie ’t protestantisme uutroein. Mo deur da keiard iptreedn wierd d’n ipstand nog angewakkerd en brak de Tachtigjoarign Oorlog uut in 1568. De leider van d’n ipstand en ook de stamvoader van ’t uus van Nassau was [[Willem van Oranje]] (Willem de Zwijger). Uuteindelik leidde d’n oorlog tout de ounafankelikeid van de [[Noordelikke Nederlandn|Republiek der Verenigde Provinciën]], die erkend wierd deur de [[Vrede van Münster]].
==Belangryke data==
Regel 16:
*1585: [[Val van Antwerpn]]. Veroveringe van Antwerpen deur de Spoansche troepn ounder [[Alexander Farnese]] (zeune van de landvoogdes Margareta van Parma), met als gevolg ’n massavlucht van de culturele elite no ’t Noordn.
*1588: De Stoatn-Generoal van de noordelikke provinsjn decideern vo 't land zelve te goan besteurn. De [[Republiek der Zeevn Verenigde Provinciën]], ofwel de Republiek, es geboorn.
*1598: Dood van Filips II. De Nederlandn kommn in andn van z’n dochter [[aartsertoginne Isabella|Isabella]], getrouwd mè aartsertog [[Albrecht van OostenrykOostnryk]].
*1609 - 1621: Twoalfjoarig bestand: woapnstilstand tusschn de Noordelikke - en de [[Zudelikke Nederlandn]].
*1621: D’n oorlog tusschn de Republiek en de Spoansche troepn is erbegost.