Filips den Stoutn: verschil tussen versies

2 bytes toegevoegd ,  11 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (recat)
| moeder = [[Bonne van Luxemburg]]
}}
'''Filips de Stoute''' (Pontoise, [[17 januoari]] [[1342]] - [[Halle]], [[27 april]] [[1404]]) was [[Bourgondische ertoogn|ertog van Bourgondië]] en stamvoader van de Bourgondische ertogelikke dynastie. IeJe was groaf van Vloandern sedert 1384 en ook van Nevers, Artois, Rethel en Franche-Comté.
Z’n bynoame kreegt ie omdat ’n zo courageus was in de [[Slag van Poitiers]] in 1356, binst d’n [[Ounderdjoarigen ôorlog]]. IeJe was ton veertien joar oud en vocht mee me z’n voader.
==Ofkomste==
Filips was de joungste zeune van de keunink van [[Vrankryk]], [[Jan II de Goede]], van ’t uus Valois, en Bonne van Luxemburg. In 1363 keegt ie'n ’t ertogdom Bourgondië (oofdstad [[Dijon]]), en olso z’n voader in 1364 stierf volgde z’n oudste broere, [[Karel V van Frankryk]], (Charles V le sage) em ip.
==Erfgenoam van Vloandern==
In 1369 trouwde Filips in Gent me [[Margaretha van Male]], dochter van [[Lodewyk van Male]] (1346-1384), [[Groafschap Vloandern|groaf van Vloanderen]].
D’n achtntwintigstn meie 1371 wierd under oudste zeune [[Jan zounder Vrees]] in Dijon geboorn. En loater an ze nog drie kinders: Margaretha, Antoon en Filips.
In 1380 stierf z’n broere Karel V van Frankryk en je wierd ipgevolgd deur z’n zeuntje Karel VI die nog mo twoalf joar oud was. Van 1380-1388 verbleef Filips in [[Parys]] en was doa de leidende figeure ols voogd van zyn minderjoarig neeftje. Van die positie miekt ie gebruuk vor ’n leger in te zettn vo de Vlamschn ipstand in de [[slagSlag vanby WestrozebekeWestrôzebeke]] in 1382, teegn z’n schonvoaderschôonvoader Lodewyk, t’ounderdrukkn. ’t Besteur van zynz'n eign gebied liet ie over an z’n vrouwe Margaretha.
In 1384 stierf Lodewyk van Male. IeJe was de latste groaf van Vloandern van ’t geslacht Dampierre. Filips volgdeg em ip.
In 1392 wierd Karel VI geestesziek en Filips pakte were ’t regentschap ip em.
==Zyn dood==
4.469

bewerkingen