Orde van et Gulden Vlies: verschil tussen versies

4 bytes toegevoegd ,  12 jaar geleden
k
sp
k (de Goede → den Goein)
k (sp)
D'n tienstn januoari 1430 richtte Ertog [[Filips den Goein]] de orde ip in [[Brugge]], ter geleegneid van d'n trouw mè z'n derde vrouwe [[Isabella van Portugal (1397-1471)|Isabella van Portugal]]. Je wilde de ridders van z’n ryk verenign vo nog meer anzien te geevn an z’n dynastie. De nieuwe orde bestound uut ’n select gezelschap woamee dat 'n z’n beste medewerkers en buutnlandse boundgenootn koste eern. Je was nie d’n eestn die zo ’n orde in leevn riep. Peis moar an de befoamde Ingelsche Orde van de Kouseband, die nog ouder is. De Orde van et Gulden Vlies benoemde vier belangryke ambtenoars: de kanselier, die verantwoordelik was vo de zegel en controle deed ip de ridders, de schatbewoarder, de griffier, die verantwoordelik was vo de documentn, en de woapnkeunink die de kapittelvergoaringn leidde. ’t Kapittel, ’t bestier, bestound uut dertig gekoozn ridders, w.o. [[Lodewyk van Gruuthuse]].
 
De functie van ’t oofd van de orde gink achtereenvolgns over van Filips den Goein noa [[Karel deden StouteStoutn]], [[Maria van Bourgondië]], [[Filips deden SchoneSchoonn]], [[Karel V van et Illig Roomsche Ryk|Karel V]], [[Filips II van Spanje|Filips II]], enz...
 
Os Karel deden StouteStoutn in [[1477]] sneuvelde, gink d’orde no z’n dochter Maria van Bourgondië en eur vint [[Maximiliaan van Oostenryk]], d’n Habsburger. Doadeure noamn de [[Habsburgers]] de soevereiniteit over van de orde.
 
In [[1516]] veranderde Karel V, keizer van ’t [[Illig Roomsche Ryk]], keunink van [[Spanje]] en heer van de [[Nederlandn]], de statuutn. In plekke van dertig ridders woarn d’r nu viftig. De orde was erkend deur de paus en was in feite ’n religieuze gemeenschap. De vergoaringn mostn deure goan in e kerke. Doadeure vind je nog woapnschildn van de orde in ’t koorgestoelte van verschillige kerkn, lik in de [[Onze-Lieve-Vrouwekerke (Brugge)|Onze-Lieve-Vrouwekerke]] in Brugge, mor ook in [[Gent]], [[Mecheln]] en [[Barcelona]].
9.397

bewerkingen