Valerius De Saedeleer: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
nieuw blad: '''Valerius De Saedeleer''' (Aalst, 4 augustus 1867Leupegem, 16 september 1941) was e Vlamsche kunstschilder. Je schilderde uutgestre...
 
Regel 4:
Valerius De Saedeleer was de zeune van e fabrikant van zêpe. Teegn de gouste van z’n voader gingt ‘n noa de Academie vo Schone Kunstn in [[Gent]] en loater volgdet ie lesse by [[Franz Courtens]] in [[Brussel]]. Je trouwdege in 1989 in Aalst mè Clémentine Limpens.
 
Je weunde êest e poar joar in [[Blanknberge]] en [[Wendune]]. Je was doa by een artistieke groeperinge ''De Zwarte Kat'' tegoare mè kunstschilder Jules Gadeyne (1857-1936). Ze kwoamn tegoare in ’t ’t strangecafé ''A la Belle-Vue'' in [[Harendyke]]. Die café wierd oopng’oudn deur Mietje Gadeyne, de zuster van Jules Gadeyne. Harendyke was één van de favoriete pleksjes van De Saedeleer. J’et er ook nog geweund in ’t dunecafé de ''Bagatelle''. In 1894 è keuniginne Carolina van Saksen in de Bagatelle e schilderye van De Saedeleer gekocht vo 200 fr, e forse somme in dien tyd.
 
Doar achter et De Saedeleer ook in [[Lissewege]] geweund in e boerderytje langs de Ter Doeststroate. Eén van z'n winterlandschappn geschilderd in Lissewege angt in ‘t [[Groeningemuseum]] in [[Brugge]].
Regel 15:
 
Je kêerde in 1921 were noa [[Vloandern]], êest in Etikhove tout in 1937 en achter da zyn vrouwe gestorvn was, de grotste klop van zyn leevn, gingt ’n by één van zyn dochters weunn in Leupegem, woa dat ’n ook gestorvn is ip 16 december 1941.
 
==Varia==
*In Blanknberge ist er e rampe noa de zêedyk noa Valerius De Saedeleer vernoemd: ''De Saedeleerhelling''.