Karoliengers: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
nieuw blad: De '''Karolïngers''' woarn een dynastie van Frankïsche keunïngn die regeerdn van de 8e tout de 10e eeuwe. De dynastie volgde de Meroviengers ip in ‘t Frankïsche Ryk. ==Ountstoa...
 
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
De '''Karolïngers''' woarn een dynastie van Frankïsche keunïngn die regeerdn van de 8e tout de 10e eeuwe. De dynastie volgde de [[Meroviengers]] ip in ‘t FrankïscheFrankïsch Ryk.
==Ountstoan==
De noame van de dynastie komt van Karel Martel, de voader van Pepeyn den Kortn. Karel Martel was de ounwettige zeune van Pepeyn II van Herstal, hofmeier en de feitelikke leider van Austrasië. Karel was nie anveird deur de [[Pepïnïdn]] omdat ’n een bastoardzeune was. Je volgde z’n voader ip achter e gevecht met de wettelikke erfgenoamn van de Pepïnïdn. Van nu voors woarn ’t Karolïngers.
Regel 5:
In 751 zette Pepeyn den Kortn, met de steun van de paus, de latste Merovïngïschn keunïnk Childerik III an de kant en liet emzelvn tout keunïnk uutroepn.
==Karel den Grootn==
Pepeyn den Kortn wierd ipgevolgd deur z’n twêe zeuns Karloman en Karel den Grootn en achter d’n dôod van Karloman was Karel keunïnk van hêel ’t FrankïscheFrankïsch Ryk.
Je voerde mêer of viftig oorloogn en je won ze bykan ollemolle. Zyn teegnstanders woarn o.a. de Saksn, de Friezn, de Langobardn en de Avaarn. Ip ’t toppunt van z’n macht gïnkliep zyn Ryk van de Elbe en de Oder tout an de Pyreneeën. In 800 wierd ’n gekroond tout Keizer van ’t Westn.
==Geschiedenisse van Frankryk==
'''Oudeid'''
Regel 22:
*Fransche Revolutîe: 1789
==Karolïngers (751 tout 987)==
*751 - 768: Pepeyn den Kortn. Achter zyn dôod wordt ‘t rykRyk verdeeld ounder z’n zeuns Karloman en Karel den Grootn.
*768 - 771: Karloman I
*768 - 814: [[Karel den Grootn]]. Keunïnk van hêel ‘t Ryk achter d’n dôod van z’n broere Karloman in 771.
*814 - 840: [[Lodewyk den Vroomn]] (Lodewyk I van Frankryk)
[[Verdrag van Verdun]] (843)
*Splitsïnge van ‘t FrankïscheFrankïsch Ryk in West-Francië (Karel II den Kletsn), Oost-Francië (Lodewyk II den Duuts) en Middn-Francië (Lotharius I)
*In Middn-Francië, Noord-[[Italië]] en in Lotharingn regeerdege d’n oofdtak van de familie tout 887.
'''Karolïngers in West-Francië'''