Clovis I: verschil tussen versies

7 bytes toegevoegd ,  13 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
'''Clovis I''' of '''Chlodovech I''' (dynastie van de [[Meroviengers]]) ([[Doornik]], [[465]] - [[Parys]], [[511]]) was keunienk van de Salische Frankn van 481 tout 509 en van 509 tout 511 ôok van de Ripuarische Frankn.
==Zyn leevn==
In 481 volgde Clovis I z’n voader ip ols keunienk van de Salische Frankn in [[Doornik]]. Je was ton zestien joar oud. De Salische Frankn woarn êen van de [[Frankn|Frankische stammn]] die ’t gebied da Toxandria genoemd wierd bezettegen. De streke lag tusschn de [[Nôordzee]], de [[Schelde]] en Koameryk en liep van Reims tout an Amiens en Boulogne.
 
Clovis wilde de Salische Frankn en de Ripuarische Frankn (de streke round Keuln) verenigen tout êen Ryk. Je vertrok van Doornik met de bedoelienge van Soissons, da besteurd wierd deur Syagrius, te verovern. Syagrius was de latstn Romeinschn gouverneur in ’t Noordn van Gallië en je regeerdeg over ’t gebied tusschn de Somme en de Loire.
In 493 trouwde Clovis in Soissons mè Clothilde, dochter van Chilperik II, keunienk van Bourgondië. Zy was katholiek en ze kost em overtuugn. Je bekeerdeg em tout ’t katholicisme, wa da nie gebruukelik was by de Germoansche keuniengn lik de Visigootn en de Vandoaln, die ’t Arisch geloof aan.
 
Ip Kestdag 496 liet Clovis em dôopn in de Onze-Lieve-Vrouwekathedroale van Reims deur d’n Illignbisschop Remigius van Reims. Zyn twêe zusters, Abboflede en Lantechilde en 3000 van z’n krygers lietn under ôok dôopn.
 
==Dôod en ipvolgienge==
4.469

bewerkingen