Meroviengers: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Regel 1:
De '''Meroviengers''' woarn een dynastie van [[Frankn|Frankische]] keuniengn die regeerdn van de 5e tout de 8e eeuwe.
== Ountstoan ==
De noame komt van ''Merovech'', de keunienk van de Salische [[Frankn]] die regeerde van 447 tout 457. Zyn klêenzeune [[Clovis I]] verenigde ‘t grotste dêel van Gallië ten noordn van de Loire. Deurda Clovis em in 496 liet doopn wierd ’t christndom ‘t stoatsgelôof van ‘t [[Frankisch Ryk]].
 
Teegn de 7e eeuwe begost de periode van de hofmeiers[[Hofmeier]]s. De Merovingische keuningn trokkn under niks mirmêer an van ‘t feitelikke regeern en z'aan e luxeleevn. ’t Enigste dan ze nog mostn doen was nu en ton under andteekn zettn. Doarom kreegn de Merovingische keuningn van de periode van de hofmeiersHofmeiers (634 -751) de benoaminge van ''Vadsige keuningn'' (''les rois fainéants'').
 
De Hofmeiers krêegn mêer en mêer te zeggn en uuteindelik pakte Pepeyn den Kortn, van ’t geslacht van de [[Pepinidn]] en hofmeierHofmeier an ‘t hof van de Merovingische keuningn, in 751 de macht over. Je zette de latstn Merovingischn keunink, Childerik III, of. J’aa gevroagd an paus Zacharias wien dat er keunink most zyn: dendeen die de titel droeg of dendeen die de feitelikke macht aad. DeMet pausde steundesteun Pepeynvan ende jepaus wierd azoPepeyn keunink en stichter van de dynastie van de Karolingers of de Karolingische keuningn[[Karoliengers]].
 
==Geschiedenisse van Frankryk==