Jan van Eyck: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k robot Erbij: hu:Jan van Eyck
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
[[Ofbeeldienge:Eyck selbst.jpg|thumb|<center>''Man met rode tulband'', 1433. Volgens sommigste e zelfportret van Jan van Eyck.]]
'''Jan van Eyck''' ([[Maaseik]]?, ca. [[1390]] –[[Brugge]], [[9 juli]] [[1441]]) was ‘ne [[kunstschilder]] uut d'n eestnêestn elft van de 15e eeuwe en éénêen van de belangrykste [[Vlamsche Primitievn]].
 
==Zyn leevn==
Je was eestêest hofschilder van de groaf van Olland moa noa diens dooddôod in 1425 vertrokt 'n noa Brugge woa dat 'n hofschilder en koamereere wierd van [[Filips den Goein]] de machtign [[Bourgondische ertoogn|ertog van Bourgondië]], die zot was van kunst. Direct achter z’n anstellinge in 1425 vertrokt 'n noa [[Rysel]] woa dat d'n ertog ton ’t liefste verbleefverblêef. Moar in 1430 vestigdet yie em definitief in Brugge. Ol de schilderyen die zeker van em zyn, dateern uut de BrugseBrugsche periode.
Jan van Eyck is de reste van z’n leevn in dienst van [[Filips den Goein]] gebleevn. Je stierf in Brugge in 1441 en is begroavn in de [[Sint-Donaaskathedroale|Sint-Donaaskerke (ofgebrookn in 1799)]].
 
==Zyn werk==
Je makte surtout portrettn en religieuze thema’s. 't Portret: "Man met rode tulband" is 't eesteêeste portret in de kunstgeschiedenisse da rechte in jd'n oogn kykt. Doarom zoudt 't 'ne zelfportret kunn zyn da vo de spegel gemakt is.

Je signeerde en dateerde z’n werkn en da was ton nog nie gebrukelik. Soms zettet yie d’r ook z’n lyfspreuke by ''als ich can''. Da bewyst oe zelfbewust dat 'n was.

’t Eeste schilderye da van em bewoard is gebleevn en ook ’t grotste is ’t in 1432 voltooidevoltôoid retabel of altoarstik van ’t Lam Gods (Sint-Baafskathedroale in [[Gent]] ). 't Patriciërskoppel Jodocus Vydt en Elisabeth Borluut goavn Van Eyck d'n updrachtipdracht voa 't altoarstik van de zykapelle van de kathedroale te beschilderen. Volgens 't upschriftipschrift zou Jans broere Hubrecht ookôok meegewerkt èn an 't werk moa dat is nie dudelik omdat er gin andere schilderyen van èm bekend zyn.
 
’t Twidde grotste schilderye is de [[Madonna mè kanunnik Joris van der Paele]], van 1436 ([[Groeningemuseum]] in Brugge).
 
JeJan van Eyck was styf g’interesseerd in de mens en de nateure en z’n religieuze symboliek wyst ip z’n uutgebreide kennisse, tegoare mèz'n smoak en ’n kritische zin.
 
JanJ'èt vanol Eyckde èt olle grotegrôte Vlamsche schilders van de 15e en de 16e eeuwe beïnvloed en je was de belangrykste schoakel in de ountwikkelinge van de d'Europeesche schilderkunst.
 
{{commons|Jan van Eyck}}