Askoy II: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
DeDen '''Askoy II''' is 't zeiljacht van [[Jacques Brel]] woamee dat 'n de weireld roundgereisd et.
 
Twêe Blanknbergsche zeilfanoatn en fans van Jacques Brel, de broers Staf en Piet Wittevrongel, en 't plan ipgevat van z'n gestrand zeiljacht te bergen en te restaureren. Z'en doavôren de VZW "''Save Askoy II"'' ipgericht. De zwoar beschoadigde bôot ligt nulag vlak by de [[Nieuw-Zêeland| Nieuw-Zêelandsche]] kust, gedêeltelik in dryfzand, dus da belooft nie gemakkelik te wordn.
 
De broers en Jacques Brel lêren kennen omdat 'n in 1974, in de zeilmoakeryzeilmoakerye van de Wittevrongels in [[Blanknberge]], zeilenzeils besteld et vo zyn jacht en j'et doar ook zeillessn gevolgd. IpDen 2828stn juli 1974 isist 'n vanuut [[Antwerpn]] vertrokkn ip weireldreize. Een joar loater, by de deurtocht van 't [[Panamakanoal]] ip 15 ogustusaugustus 1975, zoendzound Brel een koarte noa de Wittevrongels woarip dat 'n schrêef: "Alles is OK en me goan goed voruut".
 
Maddly Bamy, de latste levensgezellinne van Brel, die met em meevoarde, steunt et project van de broers omvo de Askoy II een twidde leven te geevn. In september 2006 is ze noa Blanknberge gekommn en et ze blommen bevestigd an de gedenkploate van Jacques Brel ounder de [[viertorre (Blanknberge)|viertorre]].
 
IpDen 1414stn december 2007 vertrekknzyn Staf Wittevrongel en Tjerk Pillen van de VZW Askoy II noa Nieuw-Zeeland vertrokkn vo ‘t wrak van ‘t strange weg t’oaln en voorlopig over te bringen noa Dargaville. Ze wordn zyn bygestoan deur Noel Hilliam van ‘t ''Dargaville Maritime Museum''. ‘t UutendelikkeUutendelike doel iswas deden ASKOYAskoy 2II noa [[België]] were te bringen en te restaureern.
 
IpDen 1616stn mei 2008 is ''La Cathédrale'', lik da Brel zyn bôot noemdege, were in Antwerpn geland achter 34 joar. De restauroatie kan nu begunn. Den 25stn mei wordt 'n met URS (''unie van Redding en sleepdiensten'') noar [[Ostende]] gebrocht.
 
==Geschiedenisse==
De bôot (20 m lank, 5 m brêed en 40 ton) is in 1960 gebouwd deur de Antwerpsche scheepswerven Van de Voorde in ipdracht van den architect Hugo Van Kuyck. In de joaren 70 krêeg Jacques Brel de zeilmicrobe te pakkn en in 1974 kwamkwamt 'n noar Antwerpn en wierd smôorverliefd ip den Askoy II. J'et em ton ook gekocht vo z'n weireldreize. Een joar vo dat 'n stierf et 'n z'n zeiljacht were verkocht. Achter een poar kêrenkêers van eigenoare te zyn veranderd is de bôot serieus beschoadigd in een zwoare storm en uutendelik gestrand in Baylys Beach.
 
==Externe koppeliengn==