Onze-Lieve-Vrouwekerke (Brugge): verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Pastel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 9:
In de twiddn elft van de 16ste eeuwe, on de vyandelikeedn tusschn [[Spanje]] en de [[Nederlandn]] up under oogtepunt woarn, ieldn de [[geuzn]] en de [[beeldnstorm]] lelik uus. ’t Was moar in de 17ste eeuwe dan ze were kostn restaureern en decoreern. Nateurlik in de styl van dien tyd. Dus [[barok (styl)|barokke]] altoars, biechtstoeln en preekstoel, moa de kerke zelve is gotisch gebleevn.
 
De 14ste eeuwse baksteenn torre uut de 14ste eeuwe is ounderdtweeëntwintig meter oge. Vroeger wast ’n nog oger moamor in de 18e18ste eeuwe is de spits zeventien meter verleegdverlêegd. Toch is ’t nog d' oogste torre van Brugge.
==Blikvangers==
*’t Witmarmeren beeld : [[Madonna met Kind]], deur d’n ItalioanseItalioansche kunstenoare Michelangelo Buonarotti. De Brugsche koopman Jan van Moeskroen kocht ’t beeld in [[Itoalië]] in 1506 en schounk ’t an z’n parochiekerke. ’t Beeld is ’t enigste kunstwerk van Michelangelo dat uut Itoalië uutgevoerd is binst z’n leevn.
*’t Koor is as museum ingericht mè de proalgroavn van [[Maria van Bourgondië]] (gotische styl, 1505) en [[Karel den Stoutn]] ([[renaissance]], 1562), uutgevoerd in zwarte leisteen mè verguld koper. ’t Grafmonument van de dochter is dus ouder of da van eur voader.
*De fresco’s up de groavn uut de 13e13ste en 14e14ste eeuwe.
*Dertig woapnschildn van ridders van de [[Orde van et Gulden Vlies]].
*Schilderyen en outn beeldouwwerkn.