Burg (Brugge): verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Andries 1204 zegt ook 'importent' en vo myn is dat 'n echte Bruggelink. Ik zeggn dat ook en ik doen assan geweune...
Le Fou (discuusjeblad | bydroagn)
k Ken da nog noois weten zegn ier in Brugge en 't stoat ook nie int Brugs wôordnboek, wuk dad in mekoar gestookn is deur verschillige Bruggeliengn én toalkundign.
Regel 3:
 
==Geschiedenisse==
[[843]] was 'ne importentbelangryk joar vor Europa. Deur ‘t [[Verdrag van Verdun]] wierd ’t Ryk van [[Karel den Grôotn]] verdêeld ounder z’n drie klêenkinders. [[Karel den Kletsn]] krêeg [[West-Francië]] ([[Frankryk]] en de [[Vloanderngouwe]]).
 
Je zound [[Boudewyn I van Vloandern|Boudewyn met den Yzern Oarm]] noa de Vloanderngouwe (Latyn: Pagus Flandrensis), de streke round Brugge en de kust tusschn den [[Yzer]] en ‘t [[Zwin]] met de stadjes [[Toeroet|Tourhout]], [[Gistel]] en [[Oudnburg]], omdat er doa vele geplunderd wierd deur de [[Vikings]].
Regel 14:
Brugge groeide round de burcht van de groavn van Vloandern. ’t Was in dien tyd groafelik gebied (nie stedelik) en dus under privébezit.
 
Round 944 liet groaf van Vloandern Arnulf I de [[Sint-Donaaskathedroale|Sint-Donaaskerke]] bouwn noa ’t model van de Paltskapelle van [[Karel den Grôotn]] in [[Aakn]]. De kerke eeteejt 'ne importentebelangryke rolle gespeeldgespêeld in Brugge, moar is in 1800 ofgebrookn deur de Fransche en nie mêer erbouwd.
 
’t Enigste dat er nog an erinnert zyn de groundvestn, ountdekt deur archeologische ipgroaviengn in 1955 en binst de groafwerkn vô den bouw van ‘t nieuw hotel in 1988. Z’èn ôok ’n deel van ‘t kôor van de kathedroale blôot geleid. De restantn van de kathedroale zyn g’integreerd in de kelderverdiepienge van ’t Crowne Plaza Burghotel en kunn groatis bezocht wordn.