Staf Stientjes

Staf Stientjes, pseudoniem van Gustave D'Haluin (Woaregem, 14 december 1883Tiegem, februoari 1974), wos e West-Vlamschn kunstschilder.

Villa 't Vossenhol

Ne wos ekend vo zyn pertrettn en Vlamsche landschapn. Ôok acteurdige ie ip't tonêel en schreef em gedicht'n. Ne wos goe moat mè Valerius De Saedeleer en Stijn Streuvels.

Staf had aanleg voor het schilderen en kreeg na zijn opleiding een gouden medaille. Hij begon zijn professionele leven bij het koetsenbedrijf van zijn vader.

Zijn vrije tijd ging volledig op aan het schilderen op doek. Voor de eerste Wereldoorlog werd hij huisschilder in Tiegem. Hij deed opdrachten voor August Callens. Zo kwam hij in contact met Valerius De Saedeleer.

In 1922 ging hij in “Huis ten Berghe” wonen. Rond 1927 bouwde hij op de Tiegembergde villa 't Vossenhol in cottagestijl.[1] Vanaf 1931 diende deze villa als café-restaurant. Er werd ook een openluchttheater opgericht.

Staf werd er geïnspireerd door de mooie Vlaamse landschappen. In zijn latere werk werd hij beïnvloed door het surrealisme.

Er zal in de toekomst een tentoonstelling gehouden worden met een overzicht van zijn schilderijen.

ReferentiesBewerken

  1. Tiegemse kunstenaars