Ward Ruyslinck

Ward Ruyslinck met den êeste druk van Het reservaat

Ward Ruyslinck, pseudoniem van Raymond Charles Marie De Belser (Berchem, 17 juni 1929 - Meise, 3 oktober 2014), was e Vlamsche schryver.

BiografieBewerken

Achter zyn humaniora studeerde Ruyslinck één joar Germoansche filologie an den Universiteit van Gent. In 1953 wierd hy adjunct-bibliothecoaris. Je brak deure in de joarn viftig ols romang- en novelleschryver met De ontaarde slapers en Wierook en tranen, anklachtn teegn den oorloge in zyn jeugd.

In de joarn tsjestig - tsjeevntig was 't hy hem êen van de schryvers die uutgegeevn wierd deur Angèle Manteau en zyn werk kwam ip de verplichte literateurlyste te stoan van vele middelboare schooln.

Werk van hem is vertoald in circa twoalf toaln. De stille zomer (1962) en Wierook en tranen (1958) zyn verfilmd en ounder andere De ontaarde slapers (1957) en Het reservaat (1964) zyn vo tonêel bewerkt.

Ruyslinck is an zyn 85 joar gestorvn an de gevolgn van de ziekte van Alzheimer.[1]

PryznBewerken

  • 1956 - Poëzieprys der Algemene Kunstkamer in België vo Fanaal in de mist
  • 1958 - Romanprys van de Provincie Antwerpn vo De ontaarde slapers
  • 1958 - Literatuurprys van de gemêente Hilvarenbeek vo De ontaarde slapers
  • 1959 - Referendum van de Vlaamse Letterkundigen vo Wierook en tranen
  • 1960 - Referendum van de Vlaamse Letterkundigen vo De madonna met de buil
  • 1960 - Arkprys van het Vrije Woord vo De madonna met de buil
  • 1962 - Referendum van de Vlaamse Letterkundigen vo Het dal van Hinnom
  • 1964 - Prys van de Vlaamse lezer vo De stille zomer
  • 1966 - August Beernaertprys periode 1964-1965 vo De paardevleeseters
  • 1967 - Prys voor Letterkunde van de Vlaamse provincies vo Het reservaat
  • 1975 - Guldenboek van de lezende jeugd vo Het ganzenbord
  • 1976 - Romanprys van de provincie Antwerpen vo De heksenkring
  • 1980 - Europaliaprys voor literatuur
  • 1984 - Bocari Positief Prys vo Leegstaande huizen

BibliografieBewerken

  • 1951 - De citer van Tijl
  • 1952 - Het huis onder de beuken
  • 1953 - De essentie van het zwijgen
  • 1956 - Fanaal in de mist
  • 1957 - De ontaarde slapers
  • 1958 - Wierook en tranen
  • 1959 - De madonna met de buil
  • 1961 - Het dal van Hinnom
  • 1962 - De stille zomer
  • 1964 - Het reservaat
  • 1965 - De paardevleeseters
  • 1965 - Drek- en driftliteratuur
  • 1966 - Golden Ophelia
  • 1968 - Het ledikant van Lady Cant
  • 1969 - De Karakoliërs
  • 1970 - De apokatastasis of het apocriefe boek van Galax Niksen
  • 1971 - De krekelput
  • 1971 - Neozoïsch. Parapoëtische montages
  • 1972 - De heksenkring
  • 1973 - De verliefde akela
  • 1974 - Het ganzenbord
  • 1976 - In naam van de beesten
  • 1977 - De sloper in het slakkehuis
  • 1977 - Valentijn van Uytvanck
  • 1978 - Op toernee met Leopold Sondag
  • 1979 - Alle verhalen
  • 1980 - Wurgtechnieken
  • 1981 - Open brief aan de gevoelsafschaffers
  • 1982 - De boze droom het medeleven
  • 1983 - Leegstaande huizen
  • 1983 - Open beeldboek
  • 1985 - De uilen van Minerva
  • 1987 - Stille waters
  • 1988 - Hunkerend gevangen
  • 1989 - IJlings naar nergens
  • 1992 - De speeltuin
  • 1993 - De claim van de duivel
  • 1995 - Het geboortehuis
  • 1997 - De bovenste trede
  • 1999 - Traumachia

Externe koppeliengeBewerken

ReferensjeBewerken

  1. Schrijver Ward Ruyslinck (85) is overleden deredactie.be, 3 oktober 2014