De Woal is een Hollandse riviere in de provinsje Gelderland die begunt by de riviere de Reyn by 't dorp "Pannerden" en strôomt noar de Merwede en de "Afgedamde Moas" by de stee "Woudrichem" woar da z' uutmoundt. De riviere is 82 km lank en hèt een deurstroomsnelheid van 1.500 m³/s.[1]

De riviere de Woal in de provinsje Gelderland in Holland

Geschiedenisse bewerkn

De noame Woal (deur de Romeinn "Vacalis" of "Valis" genoamd, loater "Vahal") is van Germoansche herkomst en is e verwyzienge noar de vele meanders die de riviere ooit moe g'hed hèn (Oudgermoans: wôh = krom).

Grotste steedn an de Woal bewerkn

Nymeegn, Tiel en Zaltbommel.

Bruggn over de Woal bewerkn

Bruggn over de Woal zyn:

  • By Nymeegn e verkêersbrugge genoamd "Woalbrugge", en de "Spôorbrugge Nymeegn" in de spôorlyne Arnhem - Nymeegn, met velobrugge de "Snelbinder". In 2013 is't er ook e stadsbrugge geplatst: "De Oversteek".
  • Verkeersbruggn by Ewyk ("Tacitusbrugge", A50) en "Benedn-Leeuwn" (Prins Willem-Alexanderbrugge).
  • By Zaltbommel e verkêersbrugge genoamd "Martinus Nijhoffbrugge" en een spôorbrugge genoamd "Dr. W. Hupkesbrugge".

Trivia bewerkn

  • De noame de Woal hèt ols inspiroasjebronne gediend vor Hollandse kolonistn in New York, die e riviere in de "Hudsonvalleie" genoamd hèn noa de Woal (de tegenwôordige "Wallkill River").
  • Binst de Twiddn Weireldôorloge speelde de Woal e grôte rolle vo de g'allieerde omda ze moeilyk over te steekn was vor azo hêel Holland te kunn bevryen.[2]
 

Referensjes bewerkn

  1. Historie van de Woal - rijkswaterstaat.nl
  2. Geschiedenisse van de Woal spannendegeschiedenis.nl