Hoofdmenu openen
Barentszzêe liggienge ten nôordn van Rusland en Nôorweegn
Grenze van Rusland en Nôorweegn in de Barentszzêe

De Barentszzêe (Noors: Barentshavet; Russisch: Баренцево море, Barentsevo More) is een zêe ten nôordn van Rusland en Nôorweegn. Beide landn betwistn de liggienge van de zêegrenze, woarby de Norn de voorkeur hebben voer de mediaan en de Russn voer de meridiaan.

Ten zuudn van de zêe bevindn zich Lapland met 't schiereiland "Kola" en 't verdere vasteland van Rusland, oan de ôostzyde wordt de zêe begrensd deur de archipel "Nova Zembla" ("Joezjny-eiland" en "Severny-eiland"), in 't nôordwestn deur "Spitsbergen" en in 't nôordôostn deur "Frans Jozefland".

GeschiedenisseBewerken

De Barentszzêe is genoamd noar de Hollandse zêevoarder (en ontdekkingsreiziger) "Willem Barentsz" die in 1596 strandde up Nova Zembla. Lange tyd werd de zêe echter Moermanskzêe (Russisch: Moermanskoje more) genoamd.'t Zuudôostelyke dêel tussn de eilandn "Kolgoejev" en "Vajgatsj", ten nôordn van "Petsjorabaai" en ten zuudn van "Nova Zembla" wordt "Petsjoraêe" genoamd. De êerste volledige bathymetrische koart van de zêe werd in 1933 gepubliceerd deur zeegeologe "Maria Klenova".

ReferensjesBewerken