Discuusje:Gronings

Gronings bewerkn

Hallo,

Ik ben niet West-Vlaams, dus excuses voor het Nederlands hier. Ik heb een verzoek. Zou u, of iemand anders, de onderstaande tekst willen vertalen naar het West-Vlaams op de pagina Gronings? Alvast bedankt, Grönneger_1 17:57, 12 ohustus 2006 (UTC)

Gronings (in het Gronings: Grönnegs) is de naam voor een groep Nedersaksische dialecten die gesproken worden in en om de Nederlandse provincie Groningen. Ook in de Kop van Drenthe, de Drentse veenkoloniën en het oosten van de Friese gemeente Kollumerland, wordt Gronings gesproken. Het Gronings vormt samen met het Oostfries een apart cluster Noord-west Nedersaksische dialecten.
Het Gronings is ontstaan in de stad Groningen in de 15e eeuw steeds meer invloed kreeg in de Friese Ommelanden. Toen de stad Groningen in 1594 met de Ommelanden werd verenigd als de provincie Stad en Lande, werd het Fries uit de Ommelanden verdrongen. Ditzelfde proces speelde zich 200 jaar later ook af in Oost-Friesland. In beide gevallen heeft het Fries een aantal grammaticale en vocabulaire sporen achter gelaten.

da:Groningsk de:Gronings en:Gronings fy:Grinslânsk nds:Grunnengs nl:Gronings

Deze pagina mag verwijderd. Ik heb een pagina gemaakt onder "Grôniengs" --Astro 09:31, 6 januoari 2007 (UTC)
Terugkeren naar de pagina "Gronings".