Plakkaat van Verlatinghe: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
[[Ofbeeldienge:Plakkaat van Verlatinghe.jpg|thumb|right|'t Eeste blad van et ''Plakkaat van VerlatingeVerlatinghe'']]
 
De ''Plakkaat van Verlatinghe'' (ook wel ''Acte van Verlatinghe'' genoemd) wos de d'officiële verkloarienge van en deel van de [[Zeventien Provinciën]] woarin dan ze zynder de Spoanschn keunienk [[Filips II van Spanje|Filips II]] nie ne mè erkendn lik underhunder vorst. De verkloarienge wos up [[26 juli]] [[1581]] in [[Den Haag]] oundertekend.
 
==Plakkaat van VerlatingeVerlatinghe==
De plakkoate wos gebaseerd up middeleeuwsche charters die rechtn goavn an de steejn, lik et [[Charter van Kortenberg]] van [[1312]] en de [[Blyde Inkomste]] van [[1356]]. De stoatn verkloardnverkloarn in die plakkoate da underhundern vorst [[Filips II van Spanje|Filips II]] underhunder rechtn en vryeednvryheedn èthèt geschoundn en verkloarn zynen troon lik ''verloatn''.
 
==Gebiedn==
In de d'acte stoan de [[Zeventien Provinciën|gebiedn]] upgesomd diedan d'acte oundertekend ènhèn:
* [[ErtogdomHertogdom Broabant]]
* [[ErtogdomHertogdom Gelre]] en [[groafschap Zutphen]]
* [[Groafschap Vloandern]]
* [[Groafschap OllandHolland]]
* [[Groafschap Zêeland]]
* [[EerlykeidHeerlykheid Friesland]]
* [[EerlykeidHeerlykheid Mecheln]]
* [[EerlykeidHeerlykheid Utrecht]]
* [[EerlykeidHeerlykheid Overyssel]]
 
De meeste van die stoatn addnhan underhunder kort doavoorn verboundn in de [[Unie van Utrecht]] ([[1579]]).
 
==Belang==
In feiteFeitelik wos datte en ounofankelikeidsverkloarienge,eenzydige dieounofhankelikheidsverkloarienge van de deelnemende stoatn an de Unie van Utrecht da geresulteerd èthèt in 't ountstoan van de [[Republiek der Verenigde Provinciën|Republiek]]. likDie ounofankelikverkloarienge landkadert enbinn ne breedn context van de [[Tachtigjoarign Oorlog|rebellie in de Nederlandn]] tegen de Spoansche troepn dan hier gelegerd woarn achter 'n desastreuzn [[beeldnstorm]] van [[1566]]. BinstIn die periode ènhèn de SpanjoarnSpanjoardn 't grotste deel van Vloandern en Broabant eroverdheroverd up 't Stoats leger van de Unie van Utrecht. Eén van de gevolgn iervanhiervan wos 't ountstoan van de [[generaliteitslandn]] [[Stoats-Vloandern]] en [[Stoats-Broabant]] (de stikkn dan stoats zyn gebleevn).
 
Den tekst van de plakkoate èthèt de loatere ounofankelikeidsverkloariengnounofhankelikheidsverkloariengn g'inspireerd van de [[Broabantsche Omwentelienge]] ([[1789]]-[[1790]]) van de [[Zudelikke Nederlandn]], en van de [[Verenigde Stoatn van Amerika]] van [[1776]].
 
==Externe koppeliengn==
*[http://nl.wikisource.org/wiki/Plakkaat_van_Verlatinghe Wikisource'n VolledigenHeeln tekst van de ''Plakkaat van Verlatinghe'' up Wikisource ]
*{{en}} [http://www.ucl.ac.uk/dutch/self_study_packs/english_language/revolt_one/pages/original.html Over de ''Plakkaat van Verlatinghe'' (in 't Iengels)]
*[http://www.h4.dion.ne.jp/~room4me/docs/abj_dut.htm Den Nederlandschn tekst mè d'Iengelsche vertoalienge]
 
[[Categorie:Geschiedenisse van de Lege Landn]]