Sint-Salvatorskateedroale: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Forstbirdo (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Forstbirdo (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 4:
 
== Geschiednisse ==
Die kerke wierd nie gebowd vo kateedroale van de stad te wordn. Ze krêeg dien êertietl mor in [[1834]]. Ôorsproenklik was Sint-Salvator e [[Romoanschn styl|romoansch]] stêenstêenn kerksje gesticht in de 9ste êewe. Tonne was de [[Sint-Donaaskathedroale|Sint-Donoaskerke]], in 't êrte van Brugge, rechtoovre 't Stad-uus van geleegn, 't belangrykste godsdienstige gebow van de stad. Ip 't ende van de 18ste êewe vertrok biskop Felix Brenart in ballingschap. 't Bisdom wierd afgeschaft en de Sint-Donoaskateedroale wierd lik nasjonoal goed verkocht en ofgebrookn.
 
In [[1834]] wierd bisdom Brugge êripgericht en wierd de Gentse ulpbiskop Frans René Boussen de nieuweniewe biskop van Brugge. De Sint-Salvatorkerke werdwierd offiesjêel de Sint-Salvators- en Sint-Donoaskateedroale. Pertanks trok 't gebow in 't hêele nie ip e kateedroale. 't Was veele mindr indrukwekkend of de dichteby geleegn [[Onze-Lieve-Vrouwekerke (Brugge)|Uuze-Lieve-Vrowekerke]]. Sint-Salvator moste dus an zyn niewe stoatuus angepast wordn. Da gebeurde oendre mêer deur d' inwendige ankliddienge, woaby uut de vroegre Sint-Donoaskateedroale ofkomstige kunstwerkn wierdn êrbruukt.
 
== 't Gebow ==
De romoans-gôotiesche westrtôorn (80 m) ê nog den oendrebow in tuf- en zandstêen van de romoansche kerke van [[1127]]-[[1166]]. Dat is 't oedste gedêelte van de kerke. Drie galmgôatn, spôorn van de Scheldegotiek, wierdn binst de riparoasjes in [[1992]]-[[1993]] oentdekt en wêere oopn gemakt.
 
[[Categorie:Bowêrk in Brugge]]